Kom hier Rosa

Recensie van Edward van de Vendel

Een boek dat voor ophef kan zorgen. Omdat het over een vergaande liefde gaat, omdat het boek zeer open is en weinig schuwt. Ik kan me morele aarzelingen voorstellen, maar een feit is dat dit een geweldig intens boek is, dat door Anna van Praag met grote hartstocht, zintuiglijkheid en precisie geschreven is. Een boek over liefde én een boek over vriendschap, dat ook nog eens een prachtig decor heeft: dat van een Spaans dorpje. Dit boek moet gelezen worden en er moet over gepraat worden. Dat verdient Van Praag met haar sterke, gedurfde, hoge inzet.’
http://edwardvandevendelleestips.blogspot.nl/2012/09/kom-hier-rosa-anna-van-praag-lemniscaat.html

Recensie van Thomas de Veen (NRC, 19 oktober 2012)

Leve de verboden liefde!

Anna van Praag schreef al een dozijn boeken en toch voelt Kom hier Rosa als een debuutroman: zo gedurfd en onstuimig is het, zo verfrissend en tegelijkertijd overvol. Meteen aan het begin doorbreekt Van Praag een paar taboes: ze laat twee meisjes met elkaar tongzoenen en ze laat één van de twee, Sita, een stel jongens het kiertje wijzen waardoor ze kunnen gluren hoe haar ouders ‘het’  doen.

Zo doen seks en jongens hun intrede in het leven van Lot, de hoofdpersoon en verteller van de roman. Zij kan het volwassen worden van haar beste vriendin Sita nauwelijks bijbenen. Het Spanje waar zij als dochters van twee geëmigreerde families zijn opgegroeid, is voor Lot  het land waar ze kan paardrijden door de bossen, fantaserend dat ze de elfenkoningin is uit The Lord of the Rings. Niet het land van een gore geitenboer met losse handjes – maar die duikt dus wel op.

Ondertussen is Kom hier Rosa ook de eerste jeugdroman waarin de economische crisis een belangrijke rol speelt: die is katalysator voor een algehele crisis in de levens van de personages, die leidt tot pubergedoe, vriendinnenruzies, echtscheiding en remigratie naar Amsterdam. ‘Het hele leven is niets anders dan een aaneenschakeling van veranderingen,’  zegt een volwassen personage, en dat is de levensles voor Lot.

Kom hier Rosa is ook zo veranderlijk en daardoor wat wisselvallig: er gebeurt veel en hoofd- en bijzaken wervelen door elkaar heen. Het verhaal is wel erg episodisch, sommige verhaaltechnische keuzes zijn weinig subtiel (een groot geheim wordt onthuld dankzij een stiekem gelezen dagboek) en plots staat er dan weer een prachtige zin: ‘De zee bruist en spuugt groenig schuim uit alsof hij ziek is.’ Er zit mooie diepte in Lots wens om ruimtevaarder te worden, gewichtloos, vrij – maar dat motief blijft uiteindelijk hangen in het luchtledige. Je vermoedt dat er een fantastische roman in zit, waarvan je nu alleen glimpen opvangt.

Taboes doorbreken, daar is Anna van Praag het sterkst in. De hoofdzaak van de roman doet dat: er is een cruciale rol voor een zeer verboden liefde, die de vriendschap van Sita en Lot op de proef stelt, maar ook eerlijk laat zien hoe volwassen worden anno 2012 kan verlopen.  Een jeugdroman met seks die geen ‘vanilleseks’  is én die ondeugender is dan de Vijftig tinten grijs-alternatieven daarvoor, is een verademing. Leve de verboden liefde!

http://thomasdeveen.wordpress.com/2012/10/21/recensie-in-nrc-boeken-anna-van-praag-kom-hier-rosa/

Nog meer reacties

De problemen zijn intens maar Anna van Praag weet de cliches goed te omzeilen en heeft een mooi integer verhaal gemaakt. Ook na het lezen van het dagboek blijft de onzekerheid bestaan. De vriendschap blijft onder druk staan en ze begrijpt Sita niet.
Een mooi geschreven boek waarbij de spanning wat er mis is goed wordt opgebouwd en de uitwerking daarna getuigt van een goed schrijversschap.
(Wim Krings)

jij kwam bij ons signeren en vertelde over je nieuwe start bij Lemniscaat en over hoe je jezelf eigenlijk opnieuw wilde uitvinden en ontdekken als schrijver. Ik vond dat zo moedig en knap dat ik je eerste boek bij Lemniscaat, je kindje, heb gekocht. Ik vind het een prachtig boek! Ik heb het met ontzettend veel plezier gelezen. Het verhaal is spannend, origineel en fijn geschreven. De broeierigheid van Spanje, de koude nuchterheid van Nederland, je maakt het zo beeldend. En dan die pijnlijke situatie tussen twee snel opgroeiende pubers. Wat een enorme ontwikkeling maken die twee meiden door in het boek! Van kinderen naar jong-volwassenen.De dagboek-fragmenten zijn prachtig… En de titel van het boek vind ik brilliant. Het verklapt niets over de inhoud, maar zegt alles over het boek als je het eenmaal hebt gelezen… Ik zal het boek veel aanbevelen!
(Nathalie Mees, Selexyz Verwijs)

Ik heb je boek vannacht in een ruk uitgelezen op het estación de autobuses in Madrid en het heeft me diep geraakt. Het leest als een tornado, overweldigend als je, je realiseert wat er allemaal voorbij komt, een storm aan beelden, gevoelens en indrukken. En weer dat ironische met een hard randje soms, maar ook zo fijngevoelig. Er waren momenten dat ik de tranen voelde prikken…Geweldig en gedurfd en ja, ik denk dat het hier in Spanje zeker stof zal doen opwaaien.
(Prisca)

Al 3 keer gelezen!! En ik vond het je beste boek tot nu toe!! Het is en superr boek!!! En ik ben nu bezig met de vierde keer.
(Blume, 14 jaar)

Grote thema’s als liefde en vriendschap komen door de heftigheid van Sita’s geheim voor Lot in een ander daglicht te staan. De intense, soms broeierige en later afstandelijke sfeer tussen de beide meisjes wordt telkens trefzeker beschreven. Naarmate het verhaal vordert worden diverse stukken uit het dagboek van Sita geciteerd, waarin haar schokkende geheim expliciet wordt beschreven. Vooral Lot maakt, tot haar eigen verbazing, een duidelijke karakterontwikkeling door, maar het verhaal eindigt bepaald niet in jubelsfeer. Vanaf ca. 13 jaar.
Silvester van der Pol (NBD|Biblion recensie)

I must admit that working on Rosa is wonderful. I enjoy sitting here and losing myself in the book. It is spoiling me for all the other things I have to do to earn money.
Jonathan (de Engelse vertaler)

Een mooi, sfeervol verhaal over vriendschap en het verliezen en herstellen van vertrouwen. Zoals in veel eerder werk van Anna van Praag zijn de thema’s gedurfd en zo ook het geheim in dit boek.
(Seven Days)

Eerlijk en echt
… Het is knap hoe dicht Van Praag bij de gevoelens van de meisjes blijft. Ze maakt er geen chicklit van. De roman komt wat moeizaam op gang – met dank aan de Spaanse idylle, die gelukkig aan het slot wat volwassener en dus kritischer bekeken wordt. Hopelijk is dat geen beletsel om door te lezen want dit boek is eerlijk en echt.
(JM Magazine)

Kom hier Rosa vertelt, geschetst in een prachtig Spaans decor, het verhaal over twee opgroeiende pubermeisjes en hun hechte vriendschap. Die soms wringt, die moeilijk is, maar die altijd blijft trekken. En als het moment komt dat het afscheid onvermijdelijk lijkt, wat is er dan nog over van hun hechte band?
(Marlous Flier, Limburgs Dagblad)

37 reacties op “Kom hier Rosa”

Gefeliciteerd met deze positieve berichten! Ben heel benieuwd naar het boek. Misschien ga ik het wel voorlezen in de groep.
Suc6 met het schrijven en geniet van het leven (ook in Spanje! :-)).
Hartelijke groet, Nynke

Interessante vraag Ilse. Marc heeft niet de foto gemaakt maar wel de omslag. En hij heeft de foto gespot. Ik ben er heel blij mee, want Marc is 1 van de beste ontwerpers van boekomslagen die ik ken. Hij is geboren in 1965.
Laat je weten hoe het ging, je boekbespreking?

Anna wil je alsjeblieft voor morgen antwoord geven op de vragen:
waar is Marc Suvaal geboren?
is het verhaal echt gebeurd?

want morgen heb ik mijn boekbespreking ik zeg wel hoe het is gegaan en welk punt ik heb gekregen van de meester.

In Rotterdam, ik heb het net voor je nagevraagd.
En NEE, het verhaal is niet gebeurd met mij en al helemaal niet met mijn dochters.
Maar dat betekent natuurlijk niet dat zulke verhalen niet echt gebeuren…

Maar komt er nog een tweede deel,want ik heb hem 1 een keer uitgelezen en ik hoop wat er meer met Sita en Lot gaat gebeuren.

ja schat, dat snap ik. Dat heb ik zelf ook. Zo kon ik maandenlang niet zonder kippenvel langs het kerkje van San Isidro rijden omdat dat was waar Sita danste. Maar nee. Ik doe nu wel heel erg mijn best op een ander boek dat je hopelijk net zo gaat meeslepen als deze. Nog even geduld, dat wel.

Wow, dit lijkt me echt een leuk boek, vooral omdat het over ander culturen en vriendschap gaat,… Ik moest voor Nederlands een boek kiezen op boekenzoeker en dit boek sprong er echt wel uit. Het boek zelf moet ik nog lezen maar dat komt wel in orde.

hey anna of de andere meisjes zouden jullie me graag het geheim van sita vertellen ik heb morgen al een boekbespreking en heb geen tijd gehad om het boek te gaan halen in de bibliotheek en lijkt me echt een super leuke spannende boek 😉

Is niet gelukt he Asmae, dat iemand het geheim verklapte 🙂 Kan ook echt niet, verpest ALLES, sorry…

Ik weet niet meer of ik het ook heb opgeschreven Julia maar volgens mij is ze best groot en heeft ze bruin krullend haar. Van dat haar dat soms heel mooi zit en soms helemaal niet 🙂

De vader heet Rico, geen idee waarom. En het boek heet Kom hier Rosa omdat dat verwijst naar een kinderspelletje en een nogal belangrijke kinderherinnering van de twee meisjes. Staat wel ergens. En omdat er eigenlijk hetzelfde gebeurt in het verhaal als in het lied: eerst zijn ze samen, in het tweede deel is ze ‘haar zusje kwijt’ en in het laatste deel ‘vindt ze haar zusje terug.’ Onder de brug of meer symbolisch: ver van de veilige plek waar ze eerst samen waren. Zo, schrijf die maar in jullie boekverslagen 🙂

hey Anna,
ik heb laatst je boek gekocht en ik ben er echt helemaal weg van.
ook al is ie best wel dik toch had ik hem in 1 dag uit,ik doe mijn boekverslag er over. en toen mijn moeder het verslag las wou ze het boek gelijk van me lenen. maarrr nu had ik een vraagje voor het verslag: wat is jouw favoriete personage uit het boek? Lot? Sita? graag lees ik je antwoord.
groetjes (lees fan) Nienke

Nienke wat een fijn berichtje, made my day!
Lot lijkt misschien het meest op mij, maar op Sita ben ik een beetje verliefd…
Jij? x

Omdat ik van niks zo blij word als van schrijven Lisa. Elke ochtend als ik mijn laptop open klap opnieuw. En toen ik zo oud was als jij wilde ik dat altijd al het allerliefste: kinderboekenschrijver worden.

De vader van Lot heet Rico. En de vader van Sita, dat weet ik even niet meer (ik ben niet zo goed in namen, ik weet nog wel precies hoe hij eruit ziet). Dus ja dan zou ik hetzelfde moeten doen als jij: door het boek bladeren waar die naam ergens staat….

ik vind dit boek erg leuk. ik ben zelf dyslectisch en ik vind het goed om te lezen. ik vind het een heel leuk verhaal en heel mooi geschreven.

zo cool dat je het hebt gelezen terwijl je dyslectisch bent! Hou mijn volgende boek in de gaten. Dat komt uit in het najaar (en is een stuk dunner): Een heel bijzonder meisje.

hoi Anna , wat een fantastisch mooi boek! ik heb hem al een tijdje en ik lees hem elke keer weer alleen ik had een vraag wat is het jaar van uitgave?
alvast bedankt xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *