Categorieën
Afrikareis

Bloem tien jaar

(Atar)
Komen jullie op Bloems verjaardag?
Je rijdt gewoon in Mauretanie de woestijn in, er is maar een weg. Als die weg na een paar uur plotseling ophoudt, ben je bij een klein stoffig dorpje. Inmiddels is het vreselijk heet, veertig graden in de schaduw, dus je bent blij als er aan het einde van dat dorpje een soort oase opdoemt. De vloer is er van zand en er scharrelen kippen rond. Er staan bomen, die ze kini-bomen noemen en die groot en schaduwrijk zijn en vol witte bloesem. Overal ruik je de bedwelmende geur. Je hoort de duiven koeren en iets verderop zingen de kinderen van de plaatselijke school. s Avonds is er altijd wel ergens in de verte een feestje.
Er zijn kleine hutjes, maar wij slapen in de berbertent. Als je wilt, mag je ook gewoon op de grond slapen (er liggen overal matrasjes), of in de hangmat. Bloem en Chaia hebben er vannacht op het dak van een huisje geslapen en zo werd Bloem tien. Kijk, daar loopt ze, onze grote dochter. Ze is lang en bruin in haar bikinibroekje en ze heeft haar haren vanmorgen in een losse staart gebonden. Flowerpower-girl, noemt Chaia haar en dat klopt precies. Om haar bord stonden vanmorgen de elf popjes waar zij en Chaia elke dag mee spelen. Die popjes hebben zelfgemaakte bezemstelen omdat ze op een toverschool zitten. En omdat we nu eenmaal in een islamitisch land zijn, heeft Bloem voor allemaal een hoofddoekje geknipt. Natuurlijk gaven de popjes Bloem ook een kadootje.

Kamelenvlees

Gooi je hete kleren uit, zet je voeten in het zand. Er is zelfs een klein zwembadje: een eenvoudig stenen bassin met een zeiltje erover. Het is precies goed om wat af te koelen. Verder hoef je niks. Doe als de Mauretaniers: plof neer en drink thee. Vanmiddag delen we snoepjes uit aan alle kinderen van het dorp en gaan we nog wat muziek maken op het duin. Bloem heeft een echte djembe voor haar verjaardag gekregen. Er is hier ook een digeridoo, misschien wil je daarop leren spelen? Of schaken en kaarten onder het rieten afdakje?
In het dorp hebben ze een reusachtige chocoladetaart voor Bloem gebakken en vanavond zijn er heuse lamskoteletjes. Na een week lang elke dag kamelenvlees is dat een enorme luxe. En als het niet gesmolten is, is er zelfs ijs.
Neem een stuk taart en een glas koud bronwater uit de put. Laten we proosten op die mooie, vrije Bloem van tien.
Je bent welkom.

.

Bloem forever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *