Categorieën
Afrikareis

De wereld van Dunya

(Segou, km 14625)
De wereld van Dunya is als een toverbal. Je slaapt dan weer in de daktent, dan weer op een matrasje op de grond en dan ineens weer in een echt groot bed. Je drinkt het liefst rode limonade en je eet, net als de Afrikanen, bij voorkeur met je handen. Rijst, vis, ei, alles is lekker. Maar de grootste “lekkerheid” is ijs – zodra we dat ergens zien kopen we het voor haar.
In het Russisch, in het Arabisch, in het Swahili en zelf hier in Mali in het Bambara… bijna overal betekent Dunya “wereld” of “leven”. En de wereld van Dunya is roze van dikke big Knor, en roze van haar eigen blote buik en billen, want Dunya loopt het liefst bloot rond en op een of andere manier zijn haar (roze) schoenen altijd kwijt. Ze is dol op tekenen, maar nog meer op zwemmen. Staan we bij de Niger met onze tent, duikt Dunya als eerste de rivier in. Of anders wel in de zee, de waterval, het zwembad. “Papa, kom je mee?”
Dunya’s waterwereld is goud van de Afrikaanse zon,die haar vlashaartjes nog witter maakt.
De wereld van Dunya is een gouden stuiterbal en zij staat er middenin.

Le star

In de wereld van Dunya is alles er om te ontdekken en vindt iedereen je leuk. “Je kunt ze zo gek niet bedenken of Dunya is vrienden met ze” zegt Chaia wel eens en het is waar. In de wereld van Dunya is het een gezellige drukte. Het is het vrolijkste kind dat er bestaat. Ze houdt van dansen, van zingen en van grapjes maken.
Ondernemend is ze, onze jongste dochter, en onafhankelijk. We vinden haar vaak terug in de keuken van restaurants, achter de balie van een hotel of ze helpt de vrouwen met het wassen van de kleren in de rivier. “Le Star” noemden ze haar in een hotel en er zijn ons al veel kamelen in ruil voor haar aangeboden. Dunya windt de wereld om haar vinger als een bolletje wol. Soms moeten we haar wel een beetje temmen, deze kleine leeuw.

Vandaag is Dunya vier jaar geworden. In Nederland zou ze voor het eerst naar school gaan, maar dit is Segou in Mali.
Dunya zit er niet mee. Ze krijgt een sprookjesboek dat door haar moeder en zussen handgeschreven is. Een chocoladecake. Slingers en ballonnen. IJs natuurlijk.

En een fietsje –superonpraktisch op reis maar ze wilde het al weken zo verschrikkelijk graag. En in de wereld van Dunya komen al je wensen uit.

Dunya Suzanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *