Categorieën
Afrikareis

Langs de zijderoute

(Aleppo, km 52227
De Middellandse Zee! Na een jaar zien we hem terug, bij Syrie. We zoeken een stil plekje om de tent uit te klappen, maar we belanden op het lokale strandje waar alle Syriers zelf in het weekend naar toe komen. Van een van de mannen huren we een appartementje aan zee met een sta-wc en heel veel bedden.
Ik ga niet naar het strand. Het water is heerlijk, het zand zacht, en de zon schijnt fel. Maar ik heb weinig zin om in spijkerbroek en met lange mouwen in de zon te gaan zitten kijken hoe de mannen lekker in zwembroek in het water plonzen. OK, hun vrouwen gaan ook, maar dan met burka’s, hoofddoek, jassen, broeken en zelfs schoenen. Dat weiger ik. Ik doe mijn badpak hier niet aan, maar ik ga ook niet in een jas zwemmen.
En uiteindelijk pakt het goed uit, want mijn uitgever heeft allemaal spannende dingen gevraagd voor volgend jaar, dus terwijl Ilco met de meiden op het strand zit, breng ik de dag door tussen alle bedden, heerlijk rustig achter de computer.

Tien voor de meisjes

’s Avonds is het een onvoorstelbaar lawaai. Overal wordt vlees geroosterd en zitten mannen te zingen en te trommelen met een waterpijp erbij. Het wemelt van de kinderen die tot ver na middernacht op straat spelen en met Bloem en Chaia klapspelletjes doen (‘Nul voor de jongens, tien voor de meisjes… tik de grond, everybody sexy kont!’ zingen ze Bloem en Chaia argeloos na). Pal voor ons appartement is de hele nacht een parade van auto’s met de stereo op tien. Syrisch flaneren.
Het hoogtepunt is een treintje, zo’n ding als ook door Madurodam rijdt. Het treintje heeft discolichten en keiharde Arabische muziek en het is bijna ontroerend om te zien hoe al die grote mannen en vrouwen enthousiast zitten te klappen op de kleine bankjes. Als het om twee uur ’s nachts nog steeds elk halfuur voorbijdendert, is dat treintje ineens heel wat minder schattig. Maar goed, we hebben een boeiend doorkijkje gekregen in het strand- en uitgaansleven van Syrie – lichtjaren verwijderd van bloot en trendy Bloemendaal (topless zonnen… ik vind het ineens een idiote gedachte).

.

Zijderoute

Langs de zijderoute trekken we verder. In marktstad Aleppo verdwalen we op de souk, die aan de Fata Morgana in de Efteling doet denken. Perzische tapijten, zilver, waterpijpen, olijvenzeep, kruiden, parfum, hele honingraten en de allerlekkerste shawarma, het is een wirwar van geur, smaak en glinster. En het is kersentijd!
Helaas, ook al zijn wij vandaag de enige toeristen, er zijn ons toch weer een aantal ‘grappige’ Nederlanders voor geweest. In plaats van ‘allemachtig prachtig’ hebben ze de Arabieren nu geleerd om ‘goedkoper dan de Hema’ te zeggen. Na twee keer is het al niet meer leuk.
Overigens krijgen we fikse korting op de hotelkamer als we, desgevraagd, hebben gezegd dat we ja, uit Nederland komen, maar nee, Wilders en zijn film stom vinden. Eindelijk eens iets goeds door die man. Een Wilders-korting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *