Categorieën
Verhalen van de berg

Ik vertrek

We kwamen ze wel tegen onderweg: scouts voor tv-programma’s over mensen die hun hebben en houden achter zich laten en ‘iets’ in het buitenland gaan beginnen. Het is ook een van de weinige programma’s die wij hier in Spanje via de zender ‘het beste van Nederland en Vlaanderen (BVN)’ kunnen ontvangen. Drama! Dappere mensen die een droom volgen. Oké, misschien is het een stomme droom, maar ze proberen het tenminste. En dat het dan misgaat, dat maakt lekkere tv voor alle Nederlandblijvers.
‘Is het misschien iets voor jullie?’ Het is ons gevraagd.
Nee!Ten eerste is ons leven vaak al reality-soap genoeg. En ten tweede: bij ons gaat het niet mis.

Emmers en pannen

Elf gasten heb ik op dit moment. Plus ons erbij is zestien waarvan tien kinderen. En precies als de laatste zes komen slaat het weer om. Zwemmen, lange avonden op de patio, zonnen… het is met één klap over. Gelukkig heb ik een grote eetkamer en is ons boerderijtje van binnen ook heel gezellig. We steken gewoon de open haarden aan.
Dan word ik op een ochtend wakker van de eerste echte plensbui. Wat hoor ik toch tikken, denk ik slaperig. Eenmaal beneden glij ik onderuit in een reuzenplas. De woonkamer is zwembad geworden. De vriendinnen van Bloem en Chaia rennen af en aan met emmers en pannen. Ondertussen breng ik Bloem met de auto door pikdonker en slagregens naar de schoolbus. Ik zie helemaal niks op de onverlichte boerenwegen en moet de ramen van de auto wijd opendraaien. Was ik al niet doornat van de lekkage, dan ben ik het inmiddels wel van de regen. Dan knal ik bijna op een andere auto die plotseling de bocht om komt en van de schrik duik ik bijna een reusachtige greppel in. Mijn ene wiel draait er griezelig boven. Ik ben nu zo gestresst dat het geweldige tv-momenten zou opleveren.

We kwamen ze wel tegen onderweg: scouts voor tv-programma’s over mensen die hun hebben en houden achter zich laten en ‘iets’ in het buitenland gaan beginnen. Het is ook een van de weinige programma’s die wij hier in Spanje via de zender ‘het beste van Nederland en Vlaanderen (BVN)’ kunnen ontvangen. Drama! Dappere mensen die een droom volgen. Oké, misschien is het een stomme droom, maar ze proberen het tenminste. En dat het dan misgaat, dat maakt lekkere tv voor alle Nederlandblijvers.
‘Is het misschien iets voor jullie?’ Het is ons gevraagd.
Nee!Ten eerste is ons leven vaak al reality-soap genoeg. En ten tweede: bij ons gaat het niet mis.

Prairie

Weer in huis is het laatste kind nu ook wakker geworden. ‘Wat lekt jullie huis,’ maakt Lola de opmerking van de dag. Ik drink twee bekers sterke koffie achter elkaar, terwijl Ilco tosti’s bakt en het vuur aansteekt. En stiekem heb ik dan ook alweer een verhaal bij dit dramaatje verzonnen. Het kleine huis: pioniers op de prairie. Buiten zijn er beren en stormen, maar binnen is alles goed en veilig. Want daar bakt ma brood en speelt pa op zijn viool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *