Categorieën
Verhalen van de berg

Misdaad in Montefrio

Chaia’s lievelingspony is weg. Nou is dat niet zo heel raar want de ‘manege’ heeft geen hekken, dus die paarden lopen maar zo’n beetje door de campo en je moet ze altijd eerst zoeken als je wilt rijden. Maar nu is Beetle niet teruggekomen, al een week lang. En iedereen is overstuur. Is Beetle het ‘wilde bos’ ingegaan en verstrikt geraakt in het struikgewas? Of is hij misschien… gestolen? En zo ja, door wie? Chaia gaat als een ware Isabel Snoek op onderzoek uit en krijgt vreemde aanwijzingen. Ze heeft briefjes opgehangen in de winkels en zelfs Radio Montefrio ingeschakeld, maar het meest waardevol blijkt de school. Want wie verscheurde de posters die Chaia net nog had opgehangen? En wat betekent het dat verschillende kinderen Chaia in de gang toefluisteren dat ze een pony gezien hebben… in de zigeunerwijk…

Zigeuners

‘Ik ben een zigeuner.’ Ik mag het niet meer zeggen van Bloem en Chaia. ‘Nee, mam, dat kán echt niet.’ Er is iets raars gebeurd met deze zelfverklaarde eretitel en sowieso met het hele imago van de zigeuner in Spanje. Tot voor kort waren ze nog de bonte, flamencodansende bon vivants die met open armen werden ontvangen als ze het dorp aandeden om olijven te komen plukken en die altijd vertrokken met een groot fiesta. Maar sinds de zigeuners goedbedoeld Europa-geld kregen en vaste huizen, stopte het olijvenplukken (dat doen nu de Oosteuropeanen) en bleven de mannen thuis met drank, heel veel drank. De kinderen gaan vaak niet naar school en als ze dat wel doen vormen ze een soort gangs. Luid klappend en stampend verplaatsen zij zich over het schoolplein, iedereen bedreigend die te dicht in hun buurt komt. Ik wil nog steeds de romantiek ervan inzien, maar het is lastig met deze groep die tegelijkertijd underdog én maffia is. Want wat wet is bij de zigeuners, is dat elders niet – en de politie staat het toe.

Chaia’s lievelingspony is weg. Nou is dat niet zo heel raar want de ‘manege’ heeft geen hekken, dus die paarden lopen maar zo’n beetje door de campo en je moet ze altijd eerst zoeken als je wilt rijden. Maar nu is Beetle niet teruggekomen, al een week lang. En iedereen is overstuur. Is Beetle het ‘wilde bos’ ingegaan en verstrikt geraakt in het struikgewas? Of is hij misschien… gestolen? En zo ja, door wie? Chaia gaat als een ware Isabel Snoek op onderzoek uit en krijgt vreemde aanwijzingen. Ze heeft briefjes opgehangen in de winkels en zelfs Radio Montefrio ingeschakeld, maar het meest waardevol blijkt de school. Want wie verscheurde de posters die Chaia net nog had opgehangen? En wat betekent het dat verschillende kinderen Chaia in de gang toefluisteren dat ze een pony gezien hebben… in de zigeunerwijk…

Maffia

Terug naar Beetle de pony. De politie wil dus niet optreden en gaan kijken of het waar is: dat er door meerdere kinderen een zwarte pony is gezien in de zigeunerwijk. ‘Er zijn zoveel paarden bij de zigeuners,’ zeggen ze schouderophalend.
De zoektocht moet dus ook allemaal een beetje op zijn maffia. Chaia vraagt aan haar klasgenoten om stiekem foto’s te gaan maken, maar dat durft niemand. Via-via wordt de directrice van het gehandicaptencentrum ingeseind. Zij geniet als een van de weinigen aanzien bij de zigeuners en moet aftasten of er echt een pony rondloopt.
En nu? Nu kunnen we, heel frustrerend, alleen maar afwachten.
Ik betrap mezelf erop dat ik ineens wat geforceerd langs de zigeunerwijk rijd. Ook al is Beetle voor eeuwig verdwaald in het wilde bos, ik denk bij een groep zigeuners nu toch heel even: ‘stelletje paardendieven’. Weer iets aan diggelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *