Categorieën
Verhalen van de berg

Getrouwd met een avonturier

‘Je bent nu eenmaal getrouwd met een avonturier.’
Dat zei mijn vriendin Mylou toen ik jaren geleden op Schiphol stond voor een lange reis naar het onbekende en ineens de zenuwen kreeg.
Dat woord is nooit meer weggegaan. De uitgever nam het over en ineens staat het overal: ‘Anna van Praag is getrouwd met een avonturier.’
En die avonturier heeft zich nu gestort op de wereldvrede. Op 5 mei is er een ‘prelaunch’ van het nieuwe project MasterPeace bij Bevrijdingspop in Haarlem.

Dat ene moment

Ik heb het vaak genoeg meegemaakt. Ilco staart dromerig over de Amstel en zegt iets als: ‘Eigenlijk zou dit een geweldige plek zijn voor een concert’. En niet veel later sta je ineens op een drijvend podium, samen met duizenden mensen te kijken naar iets waarvan je denkt: ‘Natuurlijk is dit er.’
Het kan overal gebeuren. In totaal verlaten woestijnen, bij de pyramides in Egypte, in de zee bij de eindeloze swahilistranden van Mozambique – maar ook in een logeerkamer in ijskoud en verregend Amsterdam-Noord. Ineens krijgt Ilco die blik. En hij zegt iets als: ‘Waarom doen we eigenlijk niet…?’ En dan volgt het idee – dat zomaar uit kan groeien tot iets reusachtigs en concreets. Want er zijn altijd andere gekken die in zo’n idee geloven.
Het is wat onrustig soms, zo’n man met ideeën. Maar het is ook precies waarom ik als meisje van vijftien al op hem viel. Het echte avontuur zit trouwens niet in het uiteindelijke spektakel en succes. Dat zit in dat ene moment, die dromerige blik waarmee alles begint. Ilco met een fonkel in zijn ogen die zegt: ‘Weet je, zou het niet kunnen dat…’

5 mei: MasterPeace viert groot vredesfeest op Bevrijdingspop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *