Categorieën
Verhalen van de berg

Ik maak jullie slim

Alwéér een nieuw boek?
Ja, soms lopen de dingen een beetje wonderlijk. Het boek dat deze week uitkomt (De heks van de samba, een broeierige detective over het carnaval van Rio) wilde ik al jaren maken. Anderhalf jaar geleden ben ik er speciaal (goede smoes) voor naar Rio gegaan en dat bezoek op zich had ik weer maandenlang voorbereid.
Terwijl ik van het olifantenboek dat nog maar net uit is een jaar geleden nog niet eens wist dat ik het zou gaan schrijven!
Ik voel me wel een beetje bezwaard om jullie alweer naar de winkels te sturen, terwijl ik toch niets liever wil dan dat jullie dit nieuwe boek allemaal gaan lezen. Maar gelukkig krijg ik steun uit onverwachte hoek. Want het is eindelijk bewezen: van boeken word je slim!
.

70.000 gezinnen

Een 20 jaar durend onderzoek in 27 landen onder 70.000 gezinnen heeft onomstotelijk bewezen: hoe meer boeken er in een huis zijn, hoe slimmer de kinderen. Dat heeft niks te maken met rijk of arm, met ouders die wel of niet gestudeerd hebben, met vroeger of nu. Het heeft gewoon met de boeken te maken, en met de kinderen die uitgedaagd worden om ze te lezen. Dat wisten we natuurlijk al lang, maar nu ligt er dus ook een enorme berg bewijs. En dat is, zeker ook voor ons schrijvers in barre tijden, heel fijn nieuws!

Een goede samenvatting van het onderzoek op: 
http://www.verteleens.be/2010/05/27/opgroeien-tussen-boeken-werpt-zijn-vruchten-af-op-school/ 
En,  vooruit, dan ook maar even dit lieve filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=x6D9jiEYxzs&feature=player_embedded

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *