Categorieën
Verhalen van de berg

Heftig boek

‘…Toen zaten we te wachten en te wachten, maar de godsdienstleraar kwam niet. Eindelijk kwam er iemand zeggen dat hij een hartaanval had gekregen en de les niet doorging. Wij meteen juichen natuurlijk…’
Dit zegt mijn lieve, zachtaardige dochter en ze is zich van geen kwaad bewust. Herkenbaar? Welkom in de wondere wereld van het kinderbrein!

Geweten

Ik ben gefascineerd door het geweten. Al sinds ik Het heksenhotel schreef, over een meisje dat meegesleept wordt in een heksensekte, vraag ik me af: hoever ga je over je eigen grenzen heen als je graag ergens bij wilt horen? Hoe makkelijk is het om je ogen dicht te doen?
En dit thema kreeg vleugels toen ik Nooit meer lief schreef en me ging verdiepen in kinderen en geweten. Mensen die het weten konden vertelden me dat het geweten van kinderen nog helemaal niet is volgroeid – dat gebeurt pas ergens rond je vijfentwintigste. Dus: kinderen zijn extra kwetsbaar, gaan nog sneller over grenzen heen dan hun ouders, en vallen ook harder.

Perstournee

En nu heb ik weer een boek geschreven dat gewetensvragen oproept. Vossenjacht, het verhaal van een populair groepje op school dat niet zo onschuldig is als het lijkt, is geen prettig verhaaltje voor het slapengaan. Mijn uitgever noemt het ‘heftig, angstaanjagend, schokkend’.  En daarom ga ik komende week speciaal naar Nederland om over dit boek praten, onder meer in de talkshow Oba Live. Grappig en stoer – een heuse perstournee!
Maar stiekem zie ik er ook wel een beetje tegenop, want, dat heb ik bij Nooit meer lief wel gemerkt,  mensen vinden het vaak enorm lastig als kinderboeken uit de comfort zone gehaald worden. Ik bereid me dus voor op pittige vragen en misschien zelfs weer (ik hoop het niet) de reli-discussie.
Overigens heb ik dit soort gesprekken nooit met kinderen zelf. Mijn proeflezers vonden Vossenjacht vooral ‘spannend’  en zelfs ‘leuk’.  Maar goed, die hebben dan ook maar een half geweten…

Bij Oba Live, een talkshow in de Amsterdamse bibliotheek, ben ik  hoofdgast op donderdag 21 april van 19-20 uur. Luister live op Ikon Radio 5 of, leuker, kom langs, de toegang is vrij!

Het stuk dat ik schreef over kinderen, kinderboeken en geweten staat hier:
h
ttp://www.annavanpraag.nl/wie-is-anna/vrij-nederland/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *