Categorieën
Verhalen van de berg

Lijstjes

De 5 fijnste strandjes ter wereld. De 5 basiseigenschappen van een echte man. De 5 bestgelukte beginzinnen van boeken… Lijstjes, ik ben er dol op. Als Francine Oomen het niet al had gedaan, had ik Lena Lijstje verzonnen.

De beste stranden

Op één van die beste strandjes zit ik nu te schrijven. Aan de rotskust van Tarifa wordt elk vermoeid hoofd leeggeblazen door de dubbele wind, de levante en de poniente, die tegen elkaar opbieden. Geen allinclusive te bekennen, wel surfers en dichtbegroeide rotsen. Een soort Ierland maar dan met mooi weer. Grote heimweebonus: aan de overkant zie je Afrika liggen, verraderlijk dichtbij. Je zou het bijna kunnen zwemmen… En tenslotte is hier het ultieme strandtentje waar de golven over je kopje koffie spatten. En die koffie is dan wel hele goeie.
Een ander fijn strand is Toubab Dialo in Senegal, pal naast de djembeschool. De hele dag overal trommelende  rasta´s naast de geweldig hoge golven. Of anders het onbewoonde Jao Veira bij Guinee Bissau. Duurt lang om er te komen met een piepklein en gevaarlijk bootje, maar dan heb je ook wel strand en oerwoud tegelijk. En vissen zo groot als varkens, die zelfs ik kan vangen.
Strand nummer 4 is denk ik bij de Lookout Inn in Costa Rica. Daar kan je over de zee uitkijken terwijl je in een heet badje zit en er tientallen gekleurde papegaaien overvliegen. Vijfde plaats is voor de stadsstranden van Kaapstad en van Rio. Flaneren, cocktails drinken en spectaculaire zonsondergangen boven de oceaanbranding.

De echtste mannen

 ´s Nachts kan ik de zee nog steeds horen vanuit de achterbak van de Landrover. Ergens in Afrika is het gebeurd dat ik, niet bepaald een die hard kampeerder, verliefd ben geworden op slapen in een oude auto met klapperend zeil. Alles wat ik nodig heb is om me heen.
‘5 woorden en een cijfer´ zeg ik tegen Dunya als die samen met mij de zon ziet opkomen boven zee. Ze kent mijn rare lijstjesgewoonte al lang en somt braaf vijf woorden op die moeten aangeven hoe ze zich voelt.´Leuk, grappig, blij, vrolijk, lief en ik heb honger´. 
En ondertussen worden de babykatjes langzaam een voor een geadopteerd door de voornamelijk Spaanse toeristen. En stookt Ilco vuurtjes en maakt soep. Waarmee hij meteen 2 van de basiseigenschappen van een echte man (voor mij dan) invult. Want dat zijn, naast vuurtjes en soep kunnen maken, ook nog: een pannenkoek in de lucht kunnen gooien (en weer opvangen), veilig een auto door de woestijn kunnen loodsen en mij kunnen optillen, en dat laatste dan in dubbel opzicht.

 Volgende keer misschien de beginzinnen.

Één reactie op “Lijstjes”

Uitgeroepen tot de beste strandtent van Nederland?
De Staat.
Inderdaad, daar zaten wij met ons tweetjes, de wilde zijden jasjes in de auto! X Es

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *