Categorieën
Verhalen van de berg

Bestseller

Welk kinderboek kom ik het vaakst tegen in de wereld? Nee, niet Harry Potter en ook niet door Disney verkrachte verhalen van Sneeuwwitje en haar vriendinnen – al zijn dat goede tweede.

Wij hebben een geheime kamer in ons huis. een kamer die wel en niet bestaat. Nee, ik heb het nog steeds niet over Harry P. En ook niet over de verhalen van Narnia, al moet ik daar soms wel aan denken.
De geheime kamer grenst aan onze slaapkamer, maar er zit een muur voor. Toen wij hier kwamen wonen, kropen de klusjesmannen via een dakraam die kamer in. En ontdekten een nest jonge poesjes, precies op die dag geboren. We wilden de poezenkamer bij onze slaapkamer trekken, als een soort inloopkast, maar dat bleek om een of andere reden (die ik meteen ben vergeten) te ingewikkeld. Dus toen hebben de klusjesmannen uiteindelijk de poezen verplaatst en het raampje dichtgespijkerd. Zodat er nu dus niemand meer die kamer in kan. Of uit.
Er staat een grote, zware kast voor met kleren van Ilco. Laatst ruimde ik daar iets op en toen zag ik die haag van donkere pakken en colbertjes. En in flits dacht ik zelfs dat er geen achterwand was, voelde ik de tocht van een andere wereld. Zo moet Narnia zijn ontdekt.

Schuilplaats

‘ s Nachts in bed kan ik die kamer soms voelen. Ik vind het een veilig idee dat wij een stiekeme schuilplaats hebben achter een kast. Een achterhuisje, inderdaad. En dat is dus ook het boek dat ik altijd maar weer tegenkom. Nu ook: de verplichte literatuurlijst op de middelbare school in Spanje bevat maar één niet-Spaans boek: La casa de atras. Het verhaal van ‘Ana Frank’. Niks tegen dat boek. Integendeel, mijn halve jeugd gespeeld dat ik zelf Anne was. Maar een beetje raar is het wel. De wereld staat in brand, oorlog aan alle kanten en tegelijkertijd zijn er overal jeugdboeken die daar op allerlei manieren naar verwijzen. Maar Het achterhuis verslaat ze allemaal, nog steeds. Omdat het al zo lang bestaat? Om het gruwelijke einde dat niet in het boek staat? Om die paar prachtige citaten en het eerlijke meisjesgetob?
Of toch om de romantiek van de , nog steeds te bezoeken, geheime kamers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *