Categorieën
Verhalen van de berg

Zoetzoetzoet uit Spanje

Ik wilde jullie vandaag een feestelijk Spaans recept geven, omdat Ilco jarig is. Nonnenkoekjes bijvoorbeeld – en meteen het verhaal erbij. Maar behalve wij is niemand echt in de feeststemming.

December feestelijk? Kerstversiering, kerstmenu’s? Elk jaar nodigen we de buren uit met kerstmis en elk jaar is het maar de vraag of ze komen. En als ze komen is het laat en zijn ze eigenlijk te moe. Want december betekent: olijven plukken, ook in het weekend en ook gewoon met kerstmis. Spaanse boeren hebben hun feestmaaltijden in de zomer, buiten, aan lange tafels met veel tapas en wijn. Nu werkt de hele familie mee, ook de kinderen (veel lege plekken in de klassen). En oma past op de kleintjes.

Lucratieve nonnetjes

Maar intussen maken al die oma’s dus wel brokkelige koekjes, in gigantische hoeveelheden. Mantecados heten ze en de nonnen in Andalucia zijn er mee begonnen. Dat deden ze om de Moren te paaien. Die misten hun zuidelijke zoetigheden en de nonnen verzachtten hun heimwee. Wel tegen betaling trouwens, het werd een lucratief handeltje aan de achterdeur van veel kloosters. Nog steeds schijn je bij de kloosters de lekkerste manteacados te kunnen kopen. Maar ook gewoon bij iedere supermarkt. En de buurkinderen brengen trommels vol, gemaakt door oma, bij ons langs.

Hieronder het recept van mijn buurvrouw dat ik haar tussen het plukken door heb weten te ontfutselen en ook dat van twee andere decembertoetjes. Flan van mandarijntjes en een verrassend lichte kastanjecake (zonder eieren en zonder boter) waarvan ik het recept zomaar vond bij de kapper. Grand dessert uit Spanje! En wie hier vandaag op verjaardagsbezoek komt (jullie zijn allemaal welkom), krijgt er ook nog een stuk Nederlandse appeltaart bij.
Alle recepten zijn vertaald door Bloem.

MANTECADOS DE ALMENDRAS

Ingrediënten:
400 gram bloem, 250 g ongezouten, gepelde, amandelen (vliesje eraf stomen), 250 g poedersuiker, 250 g varkensreuzel (echt waar, kan je hier overal kopen… maar gesmolten boter kan natuurlijk ook), 1 lepel kaneel, 1 geraspte citroenschil, poedersuiker (om te garneren).

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden en rooster 2/3 van de amandelen 20 minuten tot ze goudbruin zijn.  Maal alle amandelen (geroosterd en niet geroosterd) tot een fijn poeder (kan in de keukenmachine, de koffiemaler of zelfs in zo’n apparaatje dat suiker maalt tot poedersuiker).
Kneed alle ingrediënten. als het deeg te plakkerig is, voeg dan extra poedersuiker toe.
Maak er kleine rolletjes van (ongeveer zo groot als een lippenstift) en doe ze 20 minuten in de oven op 175 graden. Als ze zijn afgekoeld rol je zo door de poedersuiker en wikkel je ze als een snoepje in verschillende kleuren cellofaan papier.

LICHTE KASTANJECAKE

Ingrediënten: 250 g tamme kastanjes, 250 g bloem, 160 g suiker, 1 zakje bakpoeder, 1 kopje olijfolie, 2 theelepels vanillesuiker, 1 kopje melk, 1 pot kastanjepuree, poedersuiker (om te garneren).

Bereiding:
Was de kastanjes, snij een kruisje in de schil en kook ze 20 minuten. laat ze afkoelen en pel ze, snij ze fijn en zet ze apart. Verwarm de melk en mix met suiker, olijfolie, vanillesuiker in een kom. Voeg er de kastanjes aan toe.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zeef bloem en bakpoeder en voeg het met een garde aan het beslag toe.
Vet een cake-vorm in en doe het beslag erin zodra het losgeklopt is en zonder klontjes.
Zet de cake 50 minuten in de oven.
Haal de afgekoelde cake uit de vorm, snij hem doormidden en bestrijk de onderste helft met kastanjepuree. Leg de bovenkant er weer op en garneer met poedersuiker.

MANDERIJNENFLAN (5 personen)

Ingrediënten: 3 mandarijnen, 1 glas melk, 4 eieren, 80 g suiker, 3 biscuitjes of plakjes cake, 1 lepel brandy of sinaasappellikeur, olijfolie, karamel (flesje of zelf suiker smelten).
Bereiding:
Pel twee van de mandarijnen en was de andere heel goed. Doe ze alle drie in de blender (dus ook de ene met schil, je kan hem eerst in vier stukken snijden). Meng het verkregen sap met suiker en eieren die je heel schuimig hebt geklopt.
Verbrokkel de cake in een kom. Verwarm de melk en meng die met het eiermengsel en de cake. Laat even zachtjes inkoken. Voeg de likeur toe.
Vet een flan- of puddingvorm in. Smelt suiker tot karamel en bedek de bodem van de vorm van de vorm en giet daarna het beslag erover heen.
Zet de vorm in een bak warm water en zet die 1,5 uur in de oven op 175 graden.
Laat de flan een nachtje opstijven voor je hem uit de vorm haalt. Versier met stukjes mandarijn.

3 reacties op “Zoetzoetzoet uit Spanje”

Ik wilde je geweldige artikel over je broodbakken voor mijn dochter afdrukken maar dat lukte niet.Zijn ze beschermd?
Zij bakt altijd haar brood zelf.Dat is een liefhebberij van haar.Met van alles er in,vijgen,noten en cranberry’s.
Warme groet, Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *