Categorieën
Verhalen van de berg

Waarom niet?

Als Ilco een soort Stephen Covey zou zijn (wat hij niet is) en hij zou een boek schrijven over zijn levensvisie, dan zou de titel zijn: ‘Waarom niet?’
Waarom niet is Ilco’s standaard antwoord en meestal een heerlijke vraag.

Je goedlopende tekstbureautje sluiten omdat je zo ontzettend graag kinderboeken wilt schrijven… waarom niet? Je kind een dagje thuishouden als ze even geen zin heeft in de kooi van de school- waarom niet? Naar Rio, Venetië of Tenerife gaan voor het carnaval, naar Sumatra om het schildpaddeneiland op te zoeken waar je eerder over hebt geschreven, of zelfs je huis verkopen en voor onbepaalde tijd over de wereld gaan reizen in een Landrover. Waarom eigenlijk niet? En wat te denken van vrij willekeurig verhuizen naar een land waar je niemand kent maar dat er uitnodigend uitziet… Het ‘waarom niet’ van Ilco heeft mijn leven miljoen keer spannender gemaakt. ‘Je bent nu eenmaal getrouwd met een avonturier,’  fluisterde mijn oudste vriendin mij toe, toen ik een keertje op Schiphol stond te bibberen omdat we met piepkleine kindjes een half jaar door Zuid Amerika zouden gaan rondtrekken. Die zin is een eigen leven gaan leiden.

Tussen droom en daad

‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.‘  Dat zei mijn oude grootvader altijd, op zijn beurt Elsschot citerend. Natuurlijk moet je met jouw ‘waarom niet’  niet een ander kwetsen. Geld is ook een ding – maar minder groot dan je denkt, heb ik ontdekt, net als regels van – ik noem maar een dwarsstraat- iets als de schoolinspectie.
Ik ken veel mensen die een waarom niet-achtig leven leiden. Maar ook genoeg mensen die ‘ooit’ hun baan gaan opzeggen, ‘nog eens een keer‘ een boek gaan schrijven, ‘later‘ een restaurantje willen openen in Zuid Frankrijk of ‘eigenlijk’ willen scheiden. De kans dat die plannen gaan uitkomen, is klein – hoe uitgesponnen ze soms ook zijn.
Het is ook eng! Ilco springt met gemak van iedere berg, maar ikzelf ga meestal huiverend naar boven en blijf dan eerst nog een tijdje bezorgd over de rand staan kijken, me levendig voorstellend hoe hard je te pletter kunt vallen.
Dromen hoeven niet altijd te worden gecasht. Op die rand staan is ook mooi – en je kunt er ook mooi over schrijven. Zo gaat het gedicht verder:
‘…want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
en die des avonds komt wanneer men slapen gaat.’

8 reacties op “Waarom niet?”

Ging dat gedicht niet over het doodslaan van zn echtgenote?? Ik vond die laatste zinnen ook heel mooi altijd maar twijfel wel eens aan de context 🙂

wel weer een fijn verhaal. Ik ga voortaan ook eens vaker waarom niet denken… xxx

wij ook zo lang geleefd op manier van waarom niet? Camper gekocht reizen daar mee gemaakt , eigen zaak maakte dat mogelijk , maar dan , alles op alles zetten om zaak te redden , je dak boven je hoofd te behouden, wat betekend alles verkopen wat je bezit om weer verder te kunnen en dat is gelukt , en dan een opnieuw een noodlot zoon ongeluk met gevolg dwarsleasie en nu nu hebben we onze herinneringen nog aan de waarom niet tijd en zijn zo blij dat we alles hebben gedaan wat we wilden doen en we weten dat ooit ooit het weer op nieuw waarom niet tijd zal zijn voor ons.

Leuke vent, die Ilco van jou
Goed verhaal, goede match! met Anna en ach, waarom ook niet”!
Nu nog een blog schrijven over “waarom wel” 🙂

Een kinderboekenschrijfster die met piepkleine kindjes en de ‘waarom niet’ held door Zuid Amerika reist. Niet alleen vind ik dat een mooi, maar ook een ontroerend beeld.

Als iemand nou eens eindelijk ons prachtige huis koopt; groot, mooi, lekker, smaakvol, leuke buurt in A’dam, tuin etc etc, dan kunnen wij ook onze ‘waarom niet’ plannen ten uitvoer brengen. Brwhoeoeoehaaaaa!!!

Vergeet niet dat Ilco de woorden ‘waarom niet?’ kan gebruiken omdat jij naast hem staat. Jullie samen brengen het leven in balans. Een voorbeeld voor veel relaties. Jullie zijn in ieder geval mijn voorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *