Categorieën
Verhalen van de berg

Ondertussen in Andalusië

Pasen in Spanje is raar. Elk jaar opnieuw valt het me weer rauw op mijn dak: o nee, semana santa!

Geen lammetjes, want geen schapen. Ook niet van boter.  Geen kuikentjes. Geen paashaas en dus ook geen eitjes zoeken. Geen chocolade-eieren met van die schattige laddertjes waar kuikens uit klimmen. Geen vlees: in de de semana santa vast je op een sneue manier door ongekookt eten te eten, vooral veel gedroogde vis.

Lijdensweg

En dan zijn er natuurlijk de procesies: rondsjouwen met droevige Maria’s en gekruiste Jezussen op vergulde platforms. Dat is een serieuze zaak, begeleid door serieuze muziek.  Het Lijden wordt getorst op blote voeten, de heiligheid getooid in griezelige puntmutsen. Soms worden ook een paar staties van de lijdensweg van Jezus verbeeld. Dat is behoorlijk indrukwekkend allemaal en net zo folkloristisch als stierenvechten. Maar -net als stierenvechten- ook een beetje naar.
En dat terwijl pasen bij mij juist een groot verlangen oproept naar heidense lente-rituelen. Samen aan een vrolijke tafel paasbrood met roomboter eten. Dansen om de meiboom zoals ze in de boeken van Astrid Lindgren altijd doen. Lentevuren stoken in een veld vol gele bloemen. Tussen de lammetjes wandelen en vieren dat de winter voorbij is.
Maar dat is ook zoiets: hoe heerlijk het weer hier ook is, in de semana sante begint het altijd te regenen. Altijd!

2 reacties op “Ondertussen in Andalusië”

Maar wordt het dan niet vrolijk NA de semana santa?
Het is hier vooral de commercie die de paassfeer al voor Pasen brengt – ook hier was vroeger de semana santa een week van bezinning, met bijvoorbeeld serieuze vieringen op Goede Vrijdag (vrije dag) en avondvieringen op donderdag en zaterdag (paaswake). Iets daarvan vind je nog terug in de overvloed aan Passie-muziek. Wijzelf leven ook soberder in die periode na Aswoensdag, een lichte vorm van vasten (niet snoepen en geen alcohol), ook al zijn we niet godsdienstig. Des te leuker is daarna Pasen: dan gaat de zon op (voor niets!) . En lekker dat dan de paaseitjes smaken. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *