Categorieën
Verhalen van de berg

Uitverkocht in heel Haarlem (?)

De gecensureerde versie: in heel Haarlem is geen exemplaar van Kom  hier Rosa meer te vinden. Bij de Vries, de laatste boekwinkel van de tournee van Chaia en mij, is nu een wachtlijst van mensen die een gesigneerd exemplaar willen hebben.

De tournee zit erop. Morgen vliegen we weer terug naar Spanje en ik stuiter nog steeds van de adrenaline.

Boekverkoper van het jaar

Niet dat het altijd makkelijk was. Ik heb nog steeds blaren, inmiddels ook op mijn handen, van het sjouwen met een zware flamencokoffer. En vandaag, de laatste dag, hadden we nog een interessant probleem in Haarlem. Want: daar stonden Chaia en ik in onze jurken met onze flamencospulletjes, klaar om Kom hier Rosa te promoten. En toen was het boek er niet…
‘Dit is me nog nooit overkomen,’  zei de lieve meneer die net nog ‘boekverkoper van het jaar’  was geworden. Kom hier Rosa was besteld, uiteraard. Maar die bestelling was op een of andere manier niet aangekomen bij de winkel. En dat ontdekten ze een half uurtje voor de presentatie.
Een woeste speurtocht door Haarlem leverde een stuk of tien boeken op. Van de kinderboekwinkel tot de Kennnemmer Boewkinkel, ze stuurden allemaal hun exemplaren van Kom hier Rosa naar ons toe. Maar die waren natuurlijk in een mum van tijd uitverkocht. Zodat we, heel interessant, een boekpresentatie deden zonder boeken.

De boekwinkel van mijn jeugd

‘Ik maak het goed in de kinderboekenweek.’  Dat zei de lieve boekverkoper die zich doodschaamde – en ik vertrouw hem helemaal.
Ondertussen ging er een soort raar gerucht door de winkel ‘dat deze druk nu al uitverkocht’  was – wat natuurlijk alleen maar fijn was.
En danste Chaia. En las ik. In de boekwinkel die toevallig ook de boekwinkel van mijn jeugd was. Daar kocht ik mijn schoolboeken, daar leerde ik de wereld van de literatuur stukje bij beetje kennen. Daar ontmoette ik nu ineens mijn oude leraren van heel, heel lang geleden. En daar stond ik nu zelf!

De rest van de avond ga ik alleen nog maar champagne drinken met mijn lieve vriendin Mylou, zonder wie dit boek er nooit had kunnen komen. Ik ben al begonnen, er staat een glas naast mijn computer.
En het boek? Dat moet het vanaf nu zonder mij en zonder Chaia stellen. Het vliegt uit – God weet waarheen. Dag lieve Rosa, dag hartenboek (zoals Edward van de Vendel het noemde), goede reis!

3 reacties op “Uitverkocht in heel Haarlem (?)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *