Categorieën
Verhalen van de berg

Inburgeren in Spanje, les 5: naar de dokter

Stel, je moet naar de dokter op het platteland van Spanje. Doorloop dan rustig en geconcentreerd de volgende stappen.

– Stap 1. Maak een afspraak, maar niet via internet of het regionale afsprakennummer. Je krijgt dan wel een afspraak, maar die sluit niet aan op de lokale afsprakencomputer – met als mogelijk gevolg toch algauw nog een uur langer wachten (zie 3). Ga dus tijdens afsprakenmaaktijd naar het Centro de Salud en maak bij het gestresste oude mannetje aan de balie een afspraak (gemiddelde wachttijd hier 40 minuten, tenzij de computer gecrasht is). Vergeet je groene verzekeringspas niet, anders gaat het feest niet door (de blauwe internationale kaart met hetzelfde nummer erop, werkt niet).
– Stap 2. Ga (altijd een paar dagen later) op de aangegeven tijd naar de aangegeven plek. Check dit grondig: behandelkamers veranderen en dokters transformeren makkelijk in collega’s (vervelend als je bijvoorbeeld speciaal om een vrouw had gevraagd).
– Stap 3: Pak een boek uit je tas en ga lezen. Reken op een uur wachten (en maak niet, zoals sommige lange westerse mannen die al hun tijd hard nodig hebben om te werken aan de wereldvrede, een enorme stennis als dat anderhalf uur wordt terwijl je steeds wappert met je papiertje met daarop de -reeds lang verlopen- afspraaktijd. Stennis verandert niks).
– Stap 4: Het is zover. Haal het maximale uit je afspraak (vergeet je groene verzekeringspas niet, anders gaat het alsnog niet door). Verneem dat de dokter je bloed wil laten checken- ongeacht je klacht in Spanje bijna standaardprocedure.
– Stap 5: Maak hiervoor een afspraak bij de prikkenkamer (zie 1)
– Stap 6: Kom enige dagen later terug bij de prikkenkamer (zie 2)
– Stap 7: Lever de speciale naametiketjes in die je weken eerder hebt laten uitprinten bij het gestresste mannetje achter de balie. Ga zitten met een boek (zie 3). Bijkomstig voordeel van lezen: dat je niet al die boeren voorbij ziet komen met in hun handen als een soort trofee de speciale plastic bakjes vol donker- of juist heel lichtgekleurde urine die hier ook moeten worden ingeleverd.
– Stap 8: laat je bloed prikken en doe NIET zoals alle brave boeren en huisvrouwen wat de dokter zegt: nog een half uur blijven wachten met je arm omhoog, waarbij je gewichtig kijkend een steriel gaasje tegen het prikgaatje gedrukt houdt. Hier valt daadwerkelijk tijd te besparen!
– Stap 9: Maak een afspraak om de resultaten van je bloedtest te horen (als 1).
– Stap 10: als 2.
– Stap 11: als 3.
– Stap 12:  Geniet van je afspraak (vergeet je groene verzekeringspas niet, anders gaat het feest niet door). Verneem dat alles in orde is maar dat de dokter voor de zekerheid over een maand nog een keer je bloed wil controleren.
– Stap 13: als 1
Enzovoort.

Volgende keer: een afspraak bij de specialist (voor gevorderden).

5 reacties op “Inburgeren in Spanje, les 5: naar de dokter”

Hallo Anne, wat een gedoe. Maar ik heb de oplossing voor jullie. Pak de auto, rij naar Nerja. Bel aan bij Dr. Rik Heymans. Hij heeft afgelopen zomer, tijdens ons verblijf aldaar, alle 13 stappen binnen 1,5 uur afgewerkt. Incl een een hartfilmpje, echo en rotgenfoto!!!!
En meneer spreekt Spaans, Nederlands, Engels en Duits. Heeft een opa die ooit de Nobelprijs voor ? heeft ontvangen en is voor Madrid (dat heeft hij ons ook allemaal in die 1,5 uur verteld.
Doe ‘m de groeten als je er bent.

Joeri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *