Categorieën
Verhalen van de berg

‘t Is Moeke!

Vandaag is mijn oudste dochter jarig en dat betekent dat ik al zestien jaar moeder ben. Zestien jaar! Moeder – ik!

Een moeder… dan denk ik toch altijd aan ‘Moeke’  uit De geheime tuin: altijd lief (fail), altijd warm (fail), plaatst haar kinderen voor alles (fail), altijd vrolijk (fail), mollig en rond (fail, ha!), en ze koestert alle maar dan ook alle kinderen die op haar pad komen (dubbel fail). Alleen al haar aanblik vervult die kinderen -wel en niet haar eigen bloed- met een opgewonden, gelukkige blijdschap: ‘’t Is Moeke!’

Oud-Hollandsch

Moeke is vast geen schrijver en dus ook nooit chagrijnig, afwezig, ongeduldig. Ze kan vast niet, zoals ik, beter schelden en grover uit de hoek komen dan haar kinderen. Eerlijk gezegd ben ik een stuk minder braaf dan mijn dochters. En opvoedkundige  basisprincipes als ‘consequent zijn’ heb ik heel lang geleden al opgegeven.
Bij deze geef ik dan ook mijn stabiele, stralende dochter zelf en haar stabiele vader alle credits (of goed dan, bijna alle) voor dat Bloem zo leuk en bijzonder is als ze is.

In het licht hiervan is het vrij bizar dat er deze week een boek uitkomt over moederschap, waarin ik als evaringsdeskundige word opgevoerd. In eerste instantie ging het interview over ‘lef’, dat durfde ik wel aan. Maar stiekem is het boek van karakter veranderd en nu heet het ineens Moeder de vrouw en is het een soort zelfhulpboek voor moeders geworden (strategisch vlak voor moederdag in de winkel).
Stiekem ben ik wel opgelucht dat ik niet bij de covershoot kon zijn. Zoals Paulien Cornelisse een keer schreef: ‘Moeder de vrouw’ klinkt extreem oud-Hollandsch, ik visualiseer er ook meteen een schort bij, en tien blonde kinderen.’
Inderdaad, Moeke! Die hadden ze moeten interviewen…

(over Bloem zelf schreef ik hier een weekje geleden al een stukje:
http://www.annavanpraag.nl/2013/04/ik-noem-haar-vlinder/).

4 reacties op “‘t Is Moeke!”

Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van Bloem. Maak er een leuke dag van.

Kan vandaag eindelijk je boek Rosa uit de bibliotheek ophalen. Maanden geleden al aangevraagd! Ben zeer benieuwd.

Veel plezier vandaag.

Ada

We hebben n moeke EN we hebben jou. Daarom is het boek zo goed geworden. Al blijft t jammer dat je niet op de cover staat en de andere moeders, echt niet allemaal moekes, laat staan deskundigen want dat zijn we geen van allen, niet kon ontmoeten. Ik stuur je zsm een exemplaar van het boek toe! X

Dank je Simone, niks ten nadele van jullie boek he? En dat ik niet op de cover sta – ach, dan blijf ik lekker een beetje een mystery
mum (sowieso wel een fijne rol).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *