Categorieën
Verhalen van de berg

Don’t be afraid now not anymore

‘Mom is home. Now you can open the door. Don’t be afraid now, not any more…’  Dat was het liedje uit een of andere rockfilm over de wolf en de zeven geitjes die ik als kind zag. Ik was er enorm door gefascineerd: dat veilige, dat warme… Maar ondertussen kwam die wolf toch.

En nu ben ik zelf moeder en het is misschien wel de lastigste paradox van het ouderschap: dat je ze niet tegen alles kunt beschermen.
Als je bijvoorbeeld denkt: ik hou mijn kinderen lekker ver weg van de boze buitenwereld, ergens tussen de olijfbomen waar toch nooit iets gebeurt, kom je bedrogen uit. Want hier is ook internet. En hadden de oudste twee vandaag ineens een gesprek met de guardia civil over een enge stalker die op de Spaanse chatsites al meerdere meisjes van de school had lastiggevallen.

Dansje

Ik hoor eigenlijk pas nu dat de stalker tegen de oudste heeft gezegd: ‘Willen jij en je vriendin dat aerobicdansje van gym misschien even bloot voordoen voor de webcam?’
Ze hebben hem keihard uitgelachen, maar toch. De politie heeft hem getraceerd: de ‘jongen van achttien‘  blijkt een 45-jarige werkloze metselaar uit een dorp verderop. Als we aangifte doen, pakken ze hem op. Maar dat wil de vriendin van mijn dochter niet, die durft het niet aan haar ouders te vertellen. Je zou er zo een dramatisch chicklitboekje over kunnen schrijven.
En dan hebben we dus ook nog de dievenbende. Het was zelfs op de Andalusische tv: ‘Montefrio wordt geteisterd door een dievenbende en iedereen is bang.’
‘Gelukkig hebben we een hond,’  zeg ik, voor het eerst blij met de altijd blaffende zwerfhond voor de deur.
Maar Chaia zegt zuchtend: ‘Die schieten ze meteen dood hoor, ze hebben pistolen.’
Goed, dieven met pistolen dus, en soms binden ze de bewoners van het huis vast terwijl ze de computers, geld en telefoons meenemen.
‘Mam, ik vind het eng.’

Bang

En dat je dan zo verschrikkelijk graag wilt zeggen: ‘Mama is er, je hoeft niet bang te zijn, nooit meer.’
Maar dat je weet dat zij inmiddels ook heus wel weten dat sprookjes niet bestaan.
Niet van die dievenbende zelf, maar van die gedachte…. daar lig ik soms wel van wakker.

Dit liedje dus:
http://www.youtube.com/watch?v=jtstIaOWPTY

2 reacties op “Don’t be afraid now not anymore”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *