Categorieën
Verhalen van de berg

‘Eenie meenie miney mo,’ zegt de seriemoordenaar

‘Eenie meenie miney mo,’  zegt de seriemoordenaar en schiet het meisje dood.
Mijn dochter is in shock. Niet van de scène zelf (uit Elefant) maar van het feit ‘dat dat dan de laatste woorden zijn die je hoort.’

We maken er een spelletje van: laatste woorden verzamelen. Niet de woorden die je zelf spreekt, maar wat je als laatste zou kunnen horen en meenemen naar het hiernamaals. Wel een beetje luguber, maar mijn dochter en ik kunnen er geen genoeg van krijgen. ‘Ha, dat is ook een goeie!’

Sterfbed

Als je vermoord wordt, zijn de laatste woorden die je hoort natuurlijk algauw vrij onprettig. Denk Dexter Morgan die met zijn vlijmscherpe mes boven je staat en zegt: ‘Look! Or I will cut your eyelids right off your face.’
Er zijn ook diverse toneelstukken waarin rond iemands sterfbed de meest vreselijke zaken worden uitgesproken die de stervende dan, zelf sprakeloos, moet aanhoren. Dat komt vast voor bij Tsjechov of Oscar Wilde, iemand een leuke eindquote onthouden?
Trouwens, mijn eigen voorstel ‘Ik heb altijd van je gehouden’  komt ook niet door de keuring. Mijn dochter zegt: ‘Dan denk je op de valreep toch: ‘Shit, had ik dat maar eerder geweten!’
Dan liever ‘I’ll never let go’  – wat Rose tegen Jack fluistert in Titanic, vlak voor ze hem het ijswater in laat zakken.
Of nog neutraler: ‘See you in another world.’  Uit Lost.
Maar de mooiste slotwoorden komen volgens ons toch uit De gebroeders Leeuwenhart. Wanneer de twee broertjes samen doodgaan en de een tegen de ander zegt: ‘Ik zie het licht, o ja, ik zie het licht!’

Één reactie op “‘Eenie meenie miney mo,’ zegt de seriemoordenaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *