Categorieën
Verhalen van de berg

Drie tompoucen in een broodtrommeltje

‘Vandaag is het pakket op de post gedaan,’  zegt mijn zus.
En nu ben ik een kind dat wacht op sinterklaas.

Het blijft moeilijk voor voor een stadsjunk: je kunt hier niet alles kopen. En dan bedoel ik niet dat je alleen maar groente van het seizoen hebt… of dat er geen boekwinkel…. geen bruin brood en geen kaas…. en geen Hema natuurlijk, dus ook geen panty’s, kinderonderbroekjes, gezellige theedoeken. Ook bedoel ik niet de typische expat-dingen als pindakaas, hagelslag, sambal. Maar zelfs iets simpels als niet-druipende kaarsen of een leuk hoeslaken voor een kinderbed is ingewikkeld. Dan moet je naar Granada, of zelfs naar de Ikea – maar die zit dan weer een kleine twee uur verder, in Malaga.

Pepernoten

Daarom zijn postpakketjes zo bijzonder. Een vriendin stuurde een keer een ontbijtkoek op, daar denk ik nog steeds wel eens blij aan terug. Een andere vriendin stuurt met enige regelmaat een stapel oude Kidsweeks naar mijn dochters, dat is ook feestelijk om op te halen bij het postkantoor. Oma stuurt de Donald Duck en paardentijdschriften. Chaia’s beste vriendin komt jaarlijks onze kant op met in haar koffer een trommeltje met drie tompoucen, een echte schat. En dan zijn er  nog vrienden en bekenden die met pasen een zakje paaseitjes in een envelop doen, of pepernoten in december (ja hoor dit is een hint), en daar gaan we dan mee om alsof die eitjes of die pepernoten van goud zijn. Ook superfijn (en ook een hint): uitgevers en ex-uitgevers die af en toe een stapeltje nieuwe boeken op de bus doen, mind food is dat.

Super

En nu was ik laatst een beetje ziek en deed mijn foody-zus mij een aryuvedisch eetadvies cadeau. Na een grondige analyse kwam ze met een lijstje, wat begon met ‘eet nu even geen granen maar spelt, gierst, gerst en kamut.’
Hm, niks van te krijgen hier.
‘Eet volle biograde of kefir.‘
Tsja, met wat geluk vind ik doodgewone yoghurt die ongezoet is, daar ben ik dan heel blij mee.
Rauwe cacao? Er is niet eens gewone cacao, dat moet ik invliegen. En van de superfoods die ik van mijn zus ook echt moet eten, weet ik niet eens wat het is, zo lang ben ik al weg uit de echte stad. Maca? Chia? Spirulina?
Gelukkig heeft mijn zus nu een soort heksenpakket samengesteld met al die tovermiddelen. En daar wacht ik nu op, met kloppend hart.

Één reactie op “Drie tompoucen in een broodtrommeltje”

Hallo Anna, ik werkte ooit een tijdje bij Biospirit, een bio-groothandel in Catalonië, en daar kun je al dat spul krijgen. Toen kon je ook online bestellen, weet niet of ze dat nog doen, er staat wel ergens ’tienda online’, maar dan moet je een wachtwoord invullen. Hoe dan ook: http://biospirit.es/index.php/es/.
Beterschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *