Categorieën
Verhalen van de berg

Voor de vrede

Misschien woon ik wel op het laatste veilige plekje ter wereld, hier op onze berg. Te weinig mensen om oorlog te voeren, te veel land in plaats van te weinig, zelfs alle ruimte voor de vliegtuigen, die slechts stipjes zijn tussen de duizenden sterren.

Maar dat betekent niet dat ik blind ben voor wat er een paar bergen verderop gebeurt. Nee, ik ga geen woord zeggen over Gaza, dat durf ik niet. Ik heb zionistische vrienden op facebook die ik dezer dagen bijna ontvriend – maar dan toch steeds niet. Sommige dingen zitten raar diep. En hoe ongelukkiger ik word van al die destructie, hoe meer troost ik put uit dappere idealisten die mooie dingen blijven maken. Juist nu. Daarom is dit ook een oproep: kom op 21 september naar Ziggo Dome, met je familie, met je vrienden, met je collega’s… ik garandeer je dat we daar straks allemaal staan te janken van de mooiheid.

MasterPeace in Concert

Bij MasterPeace in Concert komen heus wel een paar bekende namen op het podium. Maar de meeste artiesten zul je niet kennen – ook al zijn ze gigantisch in hun eigen land. En moedig, dat zijn ze allemaal. Want ze durven die avond het podium op te gaan met hun grootste vijand. Een Palestijnse rapper samen met een Israelische rapper, een topzangeres uit Myanmar samen met een zanger van een stam die in haar land niet eens  bestaansrecht heeft, een voormalig kindsoldaat uit Zuid Sudan en nog veel meer artiesten uit conflictgebieden, sommigen zo omstreden dat hun namen uit veiligheidsredenen pas op het allerlaatst worden onthuld. En die staan daar dan straks samen met het Metropole Orkest, terwijl op schermen tegelijk beelden te zien zijn van vredesconcerten over de hele wereld, had ik eigenlijk al gezegd dat 21 september de internationale dag van de vrede is?
Laten we dat vieren. Koop of verdien nu een ticket op
http://masterpeace2014.nl/masterpeace-in-concert/

3 reacties op “Voor de vrede”

Hoe mooi dit initiatief ook is, ik ben bang dat alleen die mensen komen die vredelievend zijn en vrede als hoogste doel hebben. Wat zou het fijn zijn als er iemand zou komen van Isis, Boko Haram of het Syrische leger en ja sorry Anna maar ook iemand van Hamas.

Hoi Ella, daar ben ik niet zo bang voor hoor. Ik geloof niet zo in mensen die ofwel vredelievend ofwel oorlogszuchtig zijn. Voor mijn gevoel schuilt er in bijna ieder van ons een soldaat – het hangt er maar van af waar je wordt geboren en hoe je opgroeit. Andersom schuilt er dus ook in ieder van ons een Nelson Mandela – daarom ben ik ook zo blij met de nieuwe campagne van MasterPeace: be a Nelson. En om die reden denk ik dus ook dat zoveel positieve energie altijd goed en helend is. Ware ikzelf de echte Nelson dan zou ik zelfs in de sfeer van ubuntu zeggen: alles is met alles verbonden. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *