Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Schitterend

Mijn boekendochter heeft een enorme liefde voor Arthur Japin. ‘Dat jij mij niet eerder in contact hebt gebracht met De zwarte met het witte hart is echt een fout in de opvoeding,’ zegt ze dan bijvoorbeeld.

Maar nu ben ik weer in haar achting gestegen want ik mag Arthur Japin interviewen. ‘Echt? Mama, je moet hem zeggen dat ik zijn grootste fan ben.’

Dubbelinterview

En niet alleen Arthur, het is een dubbelinterview, met een andere getalenteerde maker: Michiel van Erp, die het boek Een schitterend gebrek heeft verfilmd. Ik mocht die film al stiekem zien, samen met de directeur van Film by the Sea die ik toevallig erg goed ken. Een schitterend gebrek gaat op dat festival in première, het is de openingsfilm. Meteen na het zien van de film gingen de radartjes in mijn hoofd draaien. Wat hadden die mannen gedaan met het boek, welke keuzes hadden ze gemaakt, hoe verfilm je een boek dat van zichzelf al zo filmisch is, wat voegt de film toe? De dag erna begon ik meteen het boek te herlezen en mijn observaties te delen. ‘Misschien moet jij op de dag na de opening het interview doen met de beide makers,’ dacht de festivaldirecteur hardop. Ik vond eigenlijk dat iemand beroemders dat moest doen maar aan de andere kant: die mannen zijn al beroemd genoeg met zijn tweeën. En slim, en briljant en allebei goede praters. Zet ze bij elkaar en het komt natuurlijk goed.
Het is een voorrecht en een feestje dat ik daar zo dichtbij mag zijn!

Zaterdag 7 september, Vlissingen.
(foto uit een oud blog: de boekendochter in Venetië, een van de locaties van Een schitterend gebrek).

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *