Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Zwijg, man

Dit is niet het schattige Griekse appartementje waar we na een heet en druk stranddagje samen tot laat een fles ouzo leegdrinken.

Het is gewoon het gezellig rommelige terrasje van J’s huisje in Vlissingen. Waar hij zo veel en hard aan het werk is nu dat ik beter naar hem toe kan gaan in het weekend. En dan ook nog een beetje mijn eigen plan trekken.

Karel Appel

Vlissingen op een zomerse dag is beter dan Griekenland. Op een grauwe dag misschien ook wel – het Zeeuwse licht is altijd mooi, de zee om de hoek, de enorme vrachtschepen, en de geweldige boekhandel van Margreet waar ik eindelijk het nieuwste boek van Marquez koop.
J heeft geen tijd voor (en geen zin in) Nederlandse zomertv, samen met hem kijk ik naar de Draculafilm van Coppola. Zonder hem ga ik op reis naar Griekenland, Zuid Afrika, Frankrijk – naar b&b vol liefde dus. En daar hoor ik, zoals iedereen, in Frankrijk een would-be kunstenaar ‘Zwijg, vrouw!’ zeggen over zijn date. Thijsz is stil blijven staan in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen zoiets nog zogenaamd-grappig was. ‘Tais-toi, sois belle,’ zei een andere kunstenaar (Karel Appel) op de de tv toen tegen een fantastische interviewster. Zwijg en wees mooi. Daar werd de volgende dag (want iedereen keek toen nog tv op hetzelfde moment) lacherig over gedaan, ook onder mijn geëmancipeerde vrienden.
Toen bracht die opmerking mij in de war maar bleef ik Karel Appel wel geweldig vinden, nu degradeert de zin van Thijsz hem voor mij in één klap tot een miezerig ventje. Wat een loser. Kunnen die ouwe mannen nou eindelijk, eindelijk EINDELIJK eens de arena verlaten, of op zijn minst voor altijd zwijgen?

En nu ga ik weer met mijn boekje in de zon zitten.

2 reacties op “Zwijg, man”

Dag Anna, ik reageer te weinig op je blog die ik intussen al enkele jaren volg. Ik ben elke keer zo blij met je stukjes. Ze doen me beseffen dat er zoveel is dat de moeite van het vertellen waard is. En dat kunst zo de moeite waard is, maar ook dat kunstenaars er zo hard voor werken. Je bent mijn persoonlijke held. Zeker nu ik door een moeilijkere periode ga en gewoon meerdere keren per week hier prachtstukjes mag komen lezen. Dankjewel om je wereld met ons te delen!

Liev trouwe fan, jij bent ook mijn held. Zonder lezers geen boeken en geen blog. Zonder anderen geen samen. x

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *