Jaha jongeren lezen niet.
Ze vinden lezen moeilijk. Lezen lieverEngels. Kijken in telefoons in plaats van boeken. Online samenvattingen in plaats van het echte verhaal. En daardoor hebben ze een taalachterstand. Allemaal waar. Ik ben vaak genoeg op scholen om al die onderzoeken te kunnen staven met bewijs uit de praktijk. Zoals een doorgewinterde lerares Nederlands laatst tegen mij zei: ‘Het leesniveau van de athenaeumkinderen van nu is gelijk aan dat van de Mavokinderen twintig jaar geleden.’
Romanreuzen
Maar er gebeurt ook van alles om dat tij te keren. Zo was ik afgelopen vrijdag in een museum in Hilversum. De fotograaf Fjodor Buis heeft vijftig indrukwekkende portretten genaakt van ‘grote Nederlandse schrijvers’. Daarbij hoort een boek, postzegels en een podcast gemaakt door de journalist Frénk van der Linden. En een serieuze scholentournee. Het project heet Romanreuzen en vijf van die vijftig zijn schrijvers die bewust schrijven voor jongeren: Lydia Rood, Erna Sassen, Edward van de Vendel, Wilma Geldof. En ik. Romanreuzen, zo heet het project.
Bij de lancering was het druk en feestelijk. Al hadden de meesten van de reuzen zelf besloten dat ze te belangrijk waren om daar op dat moment ook live bij aanwezig te zijn. Op dat soort momenten houd ik zoveel van mijn vakgebied, de jeugdliteratuur. Want wij waren er: Wilma, Edward, Erna en ik (en Lydia ongetwijfeld in de geest). Trots en vrolijk en vol goede moed. Geen overdreven ego, niet blasé, gewoon blij met dit mooie initiatief waaraan de makers geloof ik drie jaar keihard hebben gewerkt.
Hallo middelbare scholen, leg je telefoon maar eventjes opzij. De Romanreuzen komen eraan!