Categorieën
Verhalen van de berg

Eten en snoepen

Vandaag begint de kinderboekenweek! En het gaat dit jaar over ‘eten en snoepen’.
Maar niet in Spanje. Daar is geen kinderboekenweek. Er zijn wel kinderboeken: Amerikaanse vertalingen, stripachtige verhalen over heksen, Disney en fantasy – en die goeie ouwe Harry P natuurlijk, de held die ik over de hele wereld ben tegengekomen.
Jip en Janneke kennen ze hier ook, ze heten Mila en Yaco. En Tonke Dragt, die heel goed loopt al stoppen ze haar in een zeldzaam saaie kaft. Maar Anna van Praag is alleen maar die raadselachtige schrijfster op de berg die niemand kan lezen. En nu ben ik ook al niet in Nederland en zit te balen op diezelfde berg.
Totdat de deur openvliegt en mijn altijd-dynamische buurvrouw Belen binnenstormt. ‘Anna, vandaag ga ik je leren hoe je een echte Spaanse flan bakt!’

Flanera

De flan van Belen is één grote show van eieren en melk. Mijn keuken bruist en siddert. Godzijdank heb ik net een flanera gekocht, een speciaal afsluitbaar pannetje. Maar ‘Heb je geen snelkookpan?’ gilt Belen. En: ‘Nee, een kleine zeef bedoel ik. Hoezo niet?’ En: ‘Nee, niet die mixer, een staafmixer natuurlijk. Oké, dan maar de garde.’ Toch is het reuze gezellig. En als Belen weggaat heb ik wel een superflan in de pan. Tsja, die kinderboekenweek moet dit jaar maar even ver weg blijven. Maar eten en snoepen – dat is hier nu juist geen enkel probleem.

Vandaag begint de kinderboekenweek! En het gaat dit jaar over ‘eten en snoepen’.
Maar niet in Spanje. Daar is geen kinderboekenweek. Er zijn wel kinderboeken: Amerikaanse vertalingen, stripachtige verhalen over heksen, Disney en fantasy – en die goeie ouwe Harry P natuurlijk, de held die ik over de hele wereld ben tegengekomen.
Jip en Janneke kennen ze hier ook, ze heten Mila en Yaco. En Tonke Dragt, die heel goed loopt al stoppen ze haar in een zeldzaam saaie kaft. Maar Anna van Praag is alleen maar die raadselachtige schrijfster op de berg die niemand kan lezen. En nu ben ik ook al niet in Nederland en zit te balen op diezelfde berg.
Totdat de deur openvliegt en mijn altijd-dynamische buurvrouw Belen binnenstormt. ‘Anna, vandaag ga ik je leren hoe je een echte Spaanse flan bakt!’

Flan van Belen (acht personen)

Kook een liter melk met heel veel verkruimelde kaneelstokjes en een stuk sinaasappel- of citroenschil een tijdje op zacht vuur. Klop acht eieren met acht schepjes suiker schuimig.
Zet een flanpan op het vuur en bedek de bodem met suiker. Laat het caramel worden. Giet na een tijdje de hete (niet kokende) melk bij de eieren en klop flink. Gooi alles in de flanpan. Zet het vijftien minuten in de snelkookpan van Belen of (als je die niet hebt) anderhalf uur in een bak met water in een matig hete oven (maximaal 175 graden). Dit laatste moet ik nog uitproberen; zeker niet te heet anders gaat het schiften.
Als het afgekoeld is een paar uur in de koelkast, storten en je hebt een superflan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *