Categorieën
Verhalen van de berg

Pippi’s kerst

Onze gast maakte vorige week een wandelingetje en was er getuige van dat een boerderijtje verderop het kerstvarken werd geslacht. Overal bloed, de hele familie feestelijk verzameld. Nu is Anneke vegetarier dus ze werd niet erg opgewonden van dit tafereel. Maar ik wel. Het slachten van het kerstvarken, hoe Astrid Lindgren is dat!

Hazelhoeve

De romantiek van het platteland, ik zeg het voor de zoveelste keer, zit voor mij niet in het gewroet in een moestuin of de zorg voor dertig kippen. Maar als ik in mijn oude Spaanse keuken sta, onder de schuine olijfbalken, kan ik me wel enorm de moeder van de Hazelhoeve voelen. Of Ma uit het kleine Huis. Een pan jam! Een boerenkip in de oven! Vijgenbrood! Godzijdank zijn ze hier allemaal dol op eten, dus ik kan me helemaal uitleven. Fles wijn erbij en ik ben volmaakt gelukkig. Het helpt ook altijd enorm tegen schrijfblokkades en muisarmen: gewoon pompoen roosteren of inktvisjes schoonmaken.
Grappig genoeg komt er hier van speciale kerstmenu’s weinig terecht. Mijn groenteboer heeft rond deze tijd een soort lokale truffels – en soms ook niet. Vorige jaar mijn hele menu erop afgestemd, was de truffelman niet uit de bergen omlaag gekomen. En dit jaar heb ik bij de slager een ‘been van een schaap’ besteld (wat we in Nederland keurig ‘lamsbout’ noemen), maar ik heb geen idee hoe groot en hoeveel vlees.
Maar wat wel kan, en ook al heel kerstig, is Pippi’s peperkoekjes bakken. Het leuke van het recept hieronder is de hoeveelheid. Je kunt net als Pippi het deeg uitrollen over een gigantische eettafel en met alle kinderen uit de buurt koekjes uitsteken. En ik voorspel je: hoe langer het duurt, hoe creatiever de vormen. Het is goed voor een totale chaos, een huis wolkend van de bloem, heerlijke bakkersgeuren en trommels vol met koekjes – om ook nog eens ruimhartig aan alle zielige bejaarden uit de straat uit te delen. Vrolijk kerstfeest!

Onze gast maakte vorige week een wandelingetje en was er getuige van dat een boerderijtje verderop het kerstvarken werd geslacht. Overal bloed, de hele familie feestelijk verzameld. Nu is Anneke vegetarier dus ze werd niet erg opgewonden van dit tafereel. Maar ik wel. Het slachten van het kerstvarken, hoe Astrid Lindgren is dat!

Pippi's peperkoekjes

Meng 500 gram suiker en 500 gram boter samen met 1 ei en 1/3 liter stroop. Doe er kaneel, gemalen kruidnagel, gemberpoeder en kardemon bij (van alles 2 lepels). Klop 1/3 liter slagroom en meng het erdoor.
Maak een mengsel van 1,3 kilo bloem en 1 eetlepel van dat bruiszout dat je bij de toko of de apotheek koopt. Door het botermengsel kneden en in de koelkast een uurtje of twee laten rusten. Eettafel bedekken met bloem en deeg uitrollen tot dunne lap. Met vormpjes koekjes uitsteken en plaat voor plaat bakken in hete oven (200 graden, 5-10 minuten per keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *