Categorieën
Verhalen van de berg

Trehehes milion lalala trehehes miliones…

Op de speerpunt in het universum die Montefrio is, krijg ik aardig wat informatie over hoe kerstmis gevierd wordt op verschillende plekken in Europa. Zo wonen hier nogal wat Engelsen die eigenlijk uit Yorkshire komen. De meeste mannen werken in de bouw, dus die hebben het nu zwaar. Toch is het enige gespreksonderwerp, al dagen: ‘Are you ready for Chrismas?’ Ik weet niet precies wat ze daarmee bedoelen, maar zelf zien ze er behoorlijk verhit uit. En van alle zorgen die je kunt hebben als werkloze bouwvakker in Spanje, is dit nu de grootste: ‘O no! My chocolade fudge sponge cake is too dry! Do I fix it with brandy or cream or with both???’  
Nee, dan de Spanjaarden.

El gordo

Hoezo eerste kerstdag, tweede kerstdag? Olijvenplukken! Oma bakt zachte amandelkoekjes voor de kinderen die ze verpakt in glimmend papier. En misschien gaan ze met zijn allen 's nachts even naar de Latijnse mis in kerk. 
Maar echt opgewonden worden ze van de gordo. De wat? 
'Daar is iets heel bijzonders aan de hand,' dacht ik de eerste keer dat ik ineens lange rijen mensen zag staan wachten – en ik sloot me aan. Toen ik eindelijk aan de beurt was, kon ik een lootje kopen. Twintig euro en dat is nog maar een tiende lot. Hoofprijs drie miljoen euro – maar dat dan wel een heleboel keer. 
Inmiddels weet ik dat je er niet bij hoort zonder zo'n lootje. El gordo – want zo heet die loterij dus- is echt de sociaalste loterij die ik ken. Je koopt lootjes bij je favoriete bar, je baas, zelfs de school – en omdat het dus tiende lootjes zijn allemaal, ben je automatisch samen wel of niet miljonair straks. Zo kan één zo'n bar met al zijn klanten ineens stinkend rijk worden.

Op de speerpunt in het universum die Montefrio is, krijg ik aardig wat informatie over hoe kerstmis gevierd wordt op verschillende plekken in Europa. Zo wonen hier nogal wat Engelsen die eigenlijk uit Yorkshire komen. De meeste mannen werken in de bouw, dus die hebben het nu zwaar. Toch is het enige gespreksonderwerp, al dagen: ‘Are you ready for Chrismas?’ Ik weet niet precies wat ze daarmee bedoelen, maar zelf zien ze er behoorlijk verhit uit. En van alle zorgen die je kunt hebben als werkloze bouwvakker in Spanje, is dit nu de grootste: ‘O no! My chocolade fudge sponge cake is too dry! Do I fix it with brandy or cream or with both???’  
Nee, dan de Spanjaarden.

Balletjes

De dag voor kerst is de bekendmaking en dan zit heel Spanje voor de tv. Zelfs de nieuwsuitzendingen moeten wijken. 
Er draaien grote ballen rond met kleine balletjes erin, zoals wij dat vroeger in Nederland ook hadden bij de lotto. Steeds wordt er een lotnummer gepakt en vervolgens een prijs. Kriskras door elkaar. Dus eerst hoor je of je lot gewonnen heeft en pas daarna de prijs en dat kan van alles zijn. 
Maar nu komt het. Die balletjes worden gepakt door kinderen EN DIE ZINGEN DE PRIJZEN. '3-4-7-5-6-1' zingt de één melodieus. En dan de ander: 'tres mi-hi–hi-liones lalala'.  Zo lief, zo vervreemdend en vooral zo gezellig! Daar kan geen kerstliedje tegenop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *