Categorieën
Verhalen van de berg

De Spaanse koning moet aftreden!

Juan Carlos zou een voorbeeld moeten nemen aan zijn collega Beatrix en plaats moeten maken voor zijn zoon. Dan kan het tenminste eindelijk weer wat worden met het Spaanse koningshuis.

Juan Carlos is een enge koning. Hij is driftig. Deze zomer rouleerden er nog foto’s dat hij zijn chauffeur sloeg, naar verluidt omdat hij het niet eens was met de parkeerplaats van de auto.
‘Por qué no te callas?’ is nog steeds een geliefde T-shirt slogan hier. Juan Carlos riep dat een paar jaar geleden in het openbaar tegen de president van Venezuela. ‘Waarom houd je je mond niet?’  betekent het – niet erg aardig en al helemaal niet tactisch tegenover je vroegere kolonie.

De schietende koning

Juan Carlos is de schietende koning. Als kleine jongen was hij betrokken bij de dood van zijn broer Alfonso. Dat blijft een gruwelijk verhaal. Was Alfonso zijn geweer voor hem aan het schoonmaken? Of was het toch echt Juan Carlos zelf die per ongeluk, in een ongelukkige beweging, zijn broer neerknalde (in zijn gezicht nog wel)?
Je zou denken dat je, als je zoiets overkomt, nooit meer een geweer aan wilt raken. Zo niet Juan Carlos. Vorig jaar nog ging hij in Botswana op olifantenjacht. Daar betaalde hij een dubbel Spaans jaarsalaris voor, maar dan mocht hij ook ouderwets schieten. Olifant dood, koning gevallen. Letterlijk gevallen, heup gebroken. En ook nog eens in ongenade, bij alle verbijsterde Spanjaarden die tobben met de crisis.

De overspelige koning

Dezelfde vrouw die op alle foto’s trots naast die dode olifant staat, is de minnares van de koning. Ook niet leuk voor de Spaanse koningin! En nu, tot overmaat van ramp, blijkt die minnares ook nog eens betrokken te zijn bij een groezelig corruptieschandaal, met een hoofdrol voor… Juan Carlos. En dat terwijl de president ook al van corruptie wordt beschuldigd, het lijkt hier wel Italië.
Daarom is het hoog tijd voor een rigoreuze stap. Juan Carlos is nu vijfenzeventig jaar, dat is, weten wij inmiddels, de ideale leeftijd om af te treden. Hij heeft een aardige, nikserige zoon, die allang klaar staat, samen met een kroonprinses van Maxima-achtige allure. Hup Carlos, geef die scepter nou maar eens door aan Felipe!

Één reactie op “De Spaanse koning moet aftreden!”

Wat vreselijk van de Spaanse koning.Dat die
man zijn ogen niet uit zijn hoofd schaamt.In deze zware tijden voor de Spaaans bevolking. Het is toch verwonderlijk dat we tegenwoordig alles maar pikken en niet meer gaan demonstreren.
Dat verbaast mij hier ook.

Warme groet Liesbeth (Maar het is hier koud)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *