Categorieën
Verhalen van de berg

Beulen en helden

Het schattige huisje aan het IJ is een zenuwcentrum voor vrede aan het worden – nu al.

Niemand komt hier vandaan zonder een lading foldertjes van het grote MasterPeace Concert op 21 september. En de twee oudste dochters zijn ‘flygirls’  geworden – wat betekent dat ze elke dag op verschillende plekken urenlang die flyers aan het uitdelen zijn,  duizenden en duizenden, ze hebben zelfs spierpijn in hun schouder van de gevende beweging. En passant leren ze Amsterdam kennen en ook de mensen. Blij verraste mensen, flrterige mensen (de oudste tegen mij met het schaamteloze vanzelfsprekende van de jeugdige beauty: ‘vandaag is me nét een keertje teveel mijn telefoonnummer gevraagd.’), grappige mensen (‘ik ben voor de oorlog hoor, ik heb aandelen in de wapenindustrie’).
En nare mensen, eentje pakt zelfs een flyer aan en gaat er vervolgens op staan om -ja wat eigenlijk- hem te vertrappen denk ik, iets intens vernederends te doen via een stukje papier.

Clip

Zo worden de meisjes helden en dat is precies waar de nieuwe campagne van MasterPeace over gaat: Be a Nelson. Dat ieder mens dapper is, dat je er zomaar voor kunt kiezen om het verschil te maken, hoe dan ook. Toevallig lees ik net een boek – Het Lucifer Effect-  wat het tegenovergestelde beweert: wij mensen zijn allemaal tot het allergruwelijkste in staat. Afhankelijk van de situatie en het systeem waar je onderdeel van bent geworden kan ik, jij, en zelfs mijn leuke dochter zomaar een gevangenisbeul worden – zo vat ik de 683 pagina’s even samen.
Aan het eind van het boek verlegt de schrijver, Philip Zimbardo, zijn focus: hierna wil hij alleen nog maar schrijven over hoe je de held in jezelf naar boven krijgt. Want dat is volgens hem de andere kant van precies dezelfde medaille. Op dit moment is hij bezig met een boek alleen daarover.
Maar eigenlijk kan je ook gewoon de nieuwe clip van MasterPeace bekijken. Die is stoer maar ook ontwapenend, ik ben plaatsvervangend zo trots op het hele team! Je ziet de clip vast dezer dagen wel op tv, maar hier is ie alvast, supervers van de pers: Be a Nelson.

https://www.youtube.com/watch?v=i6xVhcUEu74&feature=youtu.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *