Categorieën
Verhalen van de berg

Duizend kaperschepen

Tafereeltje. Dochters op de bank kijkend naar Hollands Next Top model. Middelste speelt er gitaar bij, heel zachtjes. Oudste vlecht de haren in van haar jongste zusje, die nog even op mag blijven. Aan tafel werkt hun vader fulltime aan de wereldvrede op tegelijkertijd een ipad met kapot scherm en een iphone waarvan het scherm ook al craquelé is – geen minuutje tijd om het te laten repareren.
Ikzelf kijk er schuin langs naar buiten.

Het IJ. Nooit geweten dat het er zo druk was. Vrachtschepen, cruiseschepen – vaak twee achter elkaar, zeilboten, snobjachten, rondvaartboten, partyboten variërend van de supper club cruiser tot de immer vrolijk snorrende pannekoekenboot. Ook de echte stoomboot van Sinterklaas, stoere politieboten, Sloffie Sleepboot, duwboten, trekboten en overal doorheen al die blauwwitte pontjes die er roekeloos en in volle vaart dag en nacht de watersnelweg doorkruisen. En echte kaperschepen! Dan zingt altijd in mijn hoofd het liedje van Jenny uit de Dreigroschenoper wanneer ze droomt dat de zeerovers haar komen halen en meenemen als hun bruid. ‘Und eind Schiff mit acht Segeln und fünfzig Kanonen wird liegen am Kai.’  Kijk Jenny, daar zijn ze! Eindelijk…

Huisreiger

Alleen rond een uur of vier, vijf in de ochtend is het even stil. Dan wordt het water domein van de vogels en hoor je de eenden lachen, de meeuwen krijsen, de waterhoentjes en de zwanen spetteren. Dan spreidt onze huisreiger Karel, die je herkent aan zijn warrige haardos, zijn vleugels. Aan de overkant van het water hoor je het voetgangersstoplicht heel zachtjes tikken – voor niemand.
Als ik opsta, samen met de zon, is ook het IJ al wakker. Dan zijn die pontjes al vol in bedrijf, de mensen staren naar mij en ik naar hen. Wat denken ze, wat zien ze, op weg naar hun werk? De eerste cruiseboot van de dag toetert iedereen wakker.
Maar nu is het avond. En volle maan, het IJ baadt in het licht. Ik staar door de ramen naar de reflecterende toverwereld. Volle maan op de berg in Spanje is ook beeldschoon, echt. Maar volle maan boven het IJ is… duizend kaperschepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *