Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Een braingasm van de brandweer

Sounds that feel good. Dat is de mooiste omschrijving van ASMR. Ik wist altijd al dat ik het had maar het leek me een privé afwijking. Totdat het een hit en een hype werd.

Google het maar.  Autonomous Sensory Meridian Response is het fenomeen waarbij mensen door bepaalde audiovisuele prikkels een tinteling in hun achterhoofd voelen, die zich kan verspreiden naar je rug en armen en soms gepaard gaat met het zien van lichtflitsen. Wat zo’n ‘braingasm’ veroorzaakt verschilt per persoon, maar veelvoorkomende ASMR-triggers zijn fluisteren en zachte knisperende geluiden. Nogmaals, google het maar, heel youtube staat er vol mee.

Gloeien

Ooit had ik een doodsaaie, lelijke leraar. Iedereen viel in slaap bij zijn lessen. Maar ik niet. Als ik me erop instelde gebeurde er iets verrukkelijks bij het luisteren naar zijn saaie monologen. Dan begon mijn achterhoofd te gloeien en daarna mijn hele rug, Ik werd zo ontspannen als van de allerdiepste meditatie, zacht en gelukkig als een jong katje.
Later overkwam het me vaker. Een bepaald soort mannenstem, een bepaald soort autoriteit en mijn brein wordt als het ware lichtgevend. Het is beter dan floaten, verkwikkender dan een power nap, het is gewoon heel erg lekker. Blijf praten, denk ik in zo’n geval alleen maar, blijf vooral tegen me aan praten, kan me niks schelen wat je zegt. Want ja, het zijn dus vaak juist heel erg saaie mannen met oeverloze licht betweterige verhalen. Het gaat me ook niet om die mannen, laat dat duidelijk zijn! Ik gebruik ze om mijn eigen hersenen te activeren.

Brandweerman

Gisteren overkwam het me weer eens. Een echte brandweerman kwam vertellen hoe ik mijn huis brandveiliger kon maken. Ik kwam vanaf de computer gehold, plofte tegenover hem aan tafel, hoorde amper wat hij zei. Maar die stem! Dat slome en tegelijkertijd besliste gepraat over vlam in de pan, vluchtwegen, pluizenfilters en weet ik wat nog meer. Precies de goede toonhoogte, traagheid. ‘Mevrouw, ik zie dat u van kaarsen houdt. Heeft u enig idee in hoeveel tijd een brandje zich door uw huis kan verspreiden? Als de poes bijvoorbeeld de kaars omgooit op deze bank?’
De brandweerman werd intens blij van me, zo uitgebreid liet ik me voorlichten. Ondertussen zaten er allemaal andere brandweermannen ongeduldig te wachten in de auto voor de deur, want het was onder diensttijd, ze moesten ieder moment kunnen uitrukken.
Uiteindelijk bleef ik achter met het gevoel alsof ik een uurtje in een spa had doorgebracht. En met twee gratis rookmelders.

3 reacties op “Een braingasm van de brandweer”

Heeee anna wat een supergrappig stukje….ik heb geen asmr….zou bijna willen dat ik t had…..weet ook nog wel n paar mannen voor je, waar je je aan op kunt laden
Brassa mariët

Hahaha. Maar ik weet vantevoren nooit precies welke stem ‘werkt’. Het gaat i ieder geval niet perse om mooie stemmen. En al helemaal niet om mooie teksten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *