Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Disney met een twist

Ontmoet Pegasus, met al haar prachtige weerbarstigheid.

Uit bloed geboren, zo zegt de mythe en ja haar gruweljeugd in Spanje heeft haar voor altijd getekend. De veiligheid en orde van de aangeharkte manege waar ze nu woont, is haar dan juist soms teveel. Dan bokt ze, hapt ze. Nee, dit meisje komt niet uit de  stal van Disney.

Zee en lucht

Pegasus is natuurlijk de grote liefde van mijn middelste dochter voor wie ze als een lammetje is. Maar ook ik heb een zwak voor haar, precies zoals ik dat had voor de wildste moederpoes van onze Spaanse patio.
De zee bruist in Pegasus, kind van de zeegod Poseidon. In de bekendste mythe over haar  steigert ze in de strijd als ze onder haar staart wordt geprikt door een steekvlieg. Haar berijder sterft een gruwelijke dood want ook de lucht is in Pegasus, dat is waar zij rijdt. Haar hoefslag doet bronnen ontstaan, ze vervoert de bliksemschichten van oppergod Zeus.
Zo is ook onze Pegasus altijd een beetje ontembaar, altijd een beetje dwars, soms drijft ze de mensen om haar heen tot wanhoop. Paard dat weinig aanraking verdraagt, eigenlijk geen stal verdraagt; in Spanje stond ze in weer en wind op de stenige grond, haar mooie vacht vaak vies en stoffig, dat leek ze eerder fijn te vinden.
Nee, die krijg je niet goed in een hokje, hoe fraai dat hokje ook is.

Ik ben bang voor alle paarden en voor Pegasus al helemaal. En toch. Haar zachtheid is immens en net zo tomeloos en ongericht. Het kwetsbare. Je kunt niet met en toch ook niet zonder haar. Hoe treffend dat Pegasus in diezelfde mythologie het dichterspaard is, het rijdier van dichters en schrijvers.

Één reactie op “Disney met een twist”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *