Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Hoera voor J

J is jarig vandaag, hij wordt heel oud.

Hoera voor alle liefde en liefdes in mijn leven.

Oefenen

Met J ben ik van alles aan het oefenen, al vanaf de eerste dag dat hij er was. Dat moment was er niet één met keiharde bliksem of koorts, het gebeurde zonder al te grote ontregeling. Dat kon ook niet: er waren nogal veel brokstukken van eerdere levens.
Ik oefen dat het niet perfect hoeft te zijn. Dat er dingen zijn die schuren, die net niet passen. Dat er ruzie is soms, zelfs coronaruzie(tjes), daar ben ik dan trots op. Bij J durf ik stom en kinderachtig te zijn – hij trekt zich er verrassend weinig van aan.
Als je vrienden met mij wilt zijn moet je niet heel erg van stilte houden, vrees ik. Maar J kan minstens zo slap lullen als ik. Soms verstaan we elkaar en soms ook helemaal niet. En dan oefen ik dus dat ik dat niet erg vind. Soms ben ik hem zelfs even kwijt. Hij is zo ontzettend anders dan ik!
Andere dingen gaan vanzelf. Dat het niet saai wordt bijvoorbeeld, een van mijn grootste angsten; daarvoor bezit J teveel gekheid en liefheid. En een zeer besmettelijke  interesse in alle vormen van kunst, met hem kan ik geloof ik eindeloos films kijken. Tel bij dit alles de nachten, de zachtheid, de lange ochtenden in bed.

En dan weet ik: de dag dat deze man mijn hand pakte bij een filmtentoonstelling en ik dat eerst helemaal niet doorhad – zo vertrouwd voelde het – is mijn hart een beetje groter, mijn leven een beetje lichter geworden.

 

9 reacties op “Hoera voor J”

Ben zo blij voor jou! Jij een J en ik een H , het leven zit vol verassingen. Jouw stuk in de “Linda” in een adem gelezen, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *