Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Zolang het nodig is

Nee dit gaat niet over Corona, dat kleine rotzakje krijgt wel genoeg aandacht.

Het gaat over systemisch racisme, en dat is precies wat je denkt dat het is. Ook gewoon hier in Amsterdam.

Old school

Zolang het nodig is is een heerlijke old school actie op de Dam. Sinds juni staat er elke dag één persoon met hetzelfde bord: zolang er systemisch racisme is, staat hier iemand. Tot nu toe elke dag, ook als het regent en er verder niemand op de Dam is omdat we weer eens lockdown hebben of iets anders stoms.
Soms ga ik een praatje maken. Een keer stond ik zo met de (witte) man met het bord te praten toen er een Marokkaanse jongen langskwam die hem een zak van de McDonalds gaf met de woorden ‘Goed bezig man’. De man met het bord schrok, hij zag eruit als een veganist die ook wel eens grote problemen zou kunnen hebben met het dierenuitbuiting en de voedselindustrie. Maar die zak pakte hij uiteindelijk aan.
Een andere keer was er een jonge vrouw, ze bleek lerares in een klein dorpje. ‘Als ik alleen al het woord homo laat vallen in de klas krijg ik enorm gedoe.’ Ze moest iets doen, vond ze, dus daar stond ze dapper met het bord.

Toen stond er ineens niemand op de Dam. Niet omdat het niet meer nodig is, maar omdat ze niet genoeg mensen kunnen vinden, alleen voor het weekend nog maar. Dat zei ‘de Dam’  met wie ik ineens mailcontact had. Ja, ik heb me opgegeven. Dat wilde ik toch al en nu helemaal, hoezo krijgen we die week niet vol?!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *