Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Niki zingt

Het was Holocaust Memorial Day, een paar dagen geleden alweer.  Niet een dag waar ik normaal lang bij stilsta. 

Maar nu was het een beetje anders, in theater De Liefde in Haarlem. 

22 familieleden

Op 17 februari komt mijn nieuwe boek uit: Jona. Jona is een joodse jongen in het Amsterdam van nu. Parallel aan het boek maakte ik een audio documentaire (ik heb het er al vaker over gehad) over hoe joods ikzelf eigenlijk wel of niet ben. En een van de dingen die ik ontdekte: dat er van mijn takje van de Van Praagfamilie 22 familieleden zijn omgekomen in concentratiekampen.
Vroeger thuis hadden wij als zoveel mensen een langspeelplaat van de Mauthausen Ballade: Liesbeth List zong de liederen van Theodorakis over de zoektocht naar een geliefde in het concentratiekamp, over de vluchteling die nergens naar toe kan, en over de liefde ondanks alles. Ook al snapte ik het niet allemaal als kind, ik moest er toch vaak van huilen.
Ik begrijp het nog steeds niet, de holocaust. Maar dit weekend in het theater voelden de Mauthausen liederen juist helend. Ze werden dan ook ongelooflijk mooi in het Jiddisch gezongen door de zangeres Niki Jacobs. 

Ik ben zo trots dat juist zij straks komt zingen bij mijn boekprestatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *