Categorieën
Verhalen van een Amsterdams leven

Moeders

Moeder Aarde. Moeder Natuur. Laten we de scheppende en tegelijk beschermende vrouwelijke krachten in de wereld koesteren.

Maar dat is dus niet die commerciële Moederdag-overdoses die nu al weken over ons worden uitgestort in alle reclame.

Hartje Amsterdam

Het meest stoort me de beperktheid ervan. Alsof iedereen maar een moeder heeft – of is.
Over mijn boek Jona werd ergens opgemerkt dat het ietwat gekunsteld is dat geen enkel kind een traditionele gezinssituatie heeft. Maar dat was geen bewuste keuze, dat gebeurde gewoon al schrijvend. Zo normaal is het niet-traditionele voor mij inmiddels. Ik woon in hartje Amsterdam, net als de kinderen van mijn boek. In mijn omgeving is alles mogelijk en niks onvoorstelbaar qua gezinssituatie. Kinderen die twee vaders hebben, of twee moeders, of misschien wel drie. En dan zijn er ook mensen zoals ikzelf die helemaal geen moeder meer hebben. Of een moeilijke moeder.
Of er zijn mensen die zelf geen moeder zijn – en die toch heel veel liefdevol moederlijk licht verspreiden. Als leerkracht, als tante, als stief of bonus of hoe je het maar wilt noemen. Of gewoon zonder titel. Of als vader.

Laten we dat vieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *